Clinton: kandidatuur kan me niet meer ontgaan

In een interview haalde ze ook uit naar Donald Trump, die ze roekeloos en onverantwoordelijk noemt.

Hillary Clinton. Foto Mary Altaffer / AP

Hillary Clinton twijfelt er niet meer aan dat zij de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zal worden. Dat heeft ze gezegd in een interview met CNN. “Dat staat feitelijk al vast. Het is uitgesloten dat ik het niet word.” Clinton zei verder Trump ongeschikt te achten voor het presidentschap.

Hoewel er nog een theoretische kans bestaat dat tegenkandidaat Bernie Sanders Clinton kan verslaan, wordt die met de week kleiner. Desondanks is hij niet van plan op te geven. Clinton ziet echter geen reden om te twijfelen aan haar overwinning. Ze neemt in het gesprek met CNN zelfs een voorschot op steun van Sanders voor haar eigen campagne:

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we onze krachten zullen bundelen. Dat vertrouwen komt deels voort uit mijn eigen ervaring. Ik heb het tot het bittere einde opgenomen tegen de toenmalige senator Obama en ik won in negen van de laatste twaalf staten. (…) Toen ik me terugtrok en mijn steun uitsprak voor senator Obama, zei zo’n veertig procent van mijn aanhangers nooit op hem te stemmen. Dus ik heb heel hard gewerkt, net zoals senator Sanders ongetwijfeld zal doen, om duidelijk te maken dat hoezeer we ook van mening mogen verschillen, die verschillen in het niet vallen bij die met de beoogde kandidaat van de Republikeinen.”

Roekeloos en gevaarlijk

Donald Trump noemt Clinton ongeschikt voor het presidentschap, met name op het gebied van haar oude vakgebied: buitenlandbeleid. Ze verwees naar een aantal uitspraken die de Republikeinse kandidaat de laatste tijd gedaan heeft.

“Hij viel in de afgelopen week het Verenigd Koninkrijk aan, prees de leider van Noord-Korea - een despotische dictator met toegang tot kernwapens. Hij zei: laten we ons terugtrekken uit de NAVO, sta het andere landen toe kernwapens te hebben… Het soort standpunten dat hij uitdraagt, de gevolgen van die standpunten en zelfs de gevolgen van zijn uitspraken zijn niet alleen voor sommige mensen aanstootgevend, maar zelfs potentieel gevaarlijk.`

Dat politici soms maar wat roepen en hun daden zodra ze aan de macht zijn meestal wel meevallen, zoals de interviewer tegenwerpt, vindt Clinton geen argument:

“Als je president van de Verenigde Staten bent, kijkt en luistert de hele wereld. Dus als je zegt: “We weren alle moslims”, geef je een signaal af aan de islamitische wereld. En het is een boodschap aan de terroristen. Want er zijn bewijzen, we hebben kunnen zien hoe Donald Trump in feite gebruikt als ronselaar.”

“Het is niet iemand die zomaar een keertje iets roept”, aldus Clinton over Trump, wiens uitspraken ze omschrijft als “onverantwoordelijk, roekeloos en gevaarlijk”. “Het is een patroon.”