Brussel ontziet Spanje en Portugal ondanks tekorten

De Europese Unie stelt geen boetes in tegen Spanje en andere landen die hun begroting voor een vierde opeenvolgend jaar niet op orde hebben. Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten.

De betreffende lidstaten krijgen meer tijd en ruimte om hun begrotingstekorten binnen de door de EU gestelde limieten te krijgen.

EU-regels gebieden dat het begrotingstekort op maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag liggen. De staatsschuld mag hooguit 60 procent van het bbp bedragen. De Europese Commissie controleert jaarlijks of eurolanden aan deze eisen voldoen.

Spanje moest in 2015 het tekort hebben teruggebracht tot onder de Europese norm, maar Brussel is bereid het land een jaar uitstel te geven. Het land moet dan wel het tekort dit jaar krijgen op 3,7 procent en volgend jaar terugdringen tot 2,5 procent. Ook Portugal krijgt een jaar (2016) extra om de overschrijding weg te werken.

Analisten hadden juist verwacht dat de Europese Commissie sancties zou opleggen aan Spanje, omdat het tekort op het budget voor het vierde jaar op rij boven de limiet van 3 procent ligt. Ook verwachtten zij dat er actie tegen Portugal zou worden ondernomen.

Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) refereerde woensdag aan deze speculaties en zei dat dit „niet de juiste beslissing” op dit moment zou zijn. Hij wilde daar niet nader op ingaan. Spanje zit al maanden zonder regering. Eind volgende maand zijn daar nieuwe verkiezingen. In Portugal zit net een nieuwe regering.

Moscovici zei wel dat de Commissie begin juli „terugkomt op de situatie” inzake de twee landen. Hebben zij dan geen maatregelen getroffen, dan volgt wellicht alsnog een sanctie.

Brussel kan boetes opleggen aan landen die onvoldoende doen. Tot nu toe is daar alleen mee gedreigd. Sancties zijn nog nooit opgelegd.

Het zijn de EU-lidstaten die uiteindelijk formeel moeten instemmen met de aanbevelingen van de Europese Commissie.