Israël spant rechtszaak aan tegen organisatie die veteranen laat getuigen

De Israëlische openbaar aanklager heeft een rechtszaak aangespannen tegen de veteranenorganisatie Breaking the Silence, die ex-soldaten anoniem laat getuigen over hun diensttijd. Doel van de zaak, die komende zondag dient, is de mensenrechtenorganisatie te dwingen om de naam van tenminste één getuige te openbaren. Volgens Breaking the Silence bedreigt de zaak het voortbestaan van de organisatie. De getuige in kwestie legde vorig jaar een verklaring af over de Gaza-oorlog van 2014. Deze getuigenis werd opgenomen in een rapport van de ngo. De conclusie was dat het Israëlische leger te weinig had gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. De getuige, een militair van lage rang, wordt verdacht van een relatief klein vergrijp. Breaking the Silence beroept zich op bronbescherming en het publieke belang van de onthullingen. Zegsman Yehuda Shaul: „Wij geven desgewenst extra informatie aan justitie, maar geen persoonsgegevens.” Breaking the Silence ligt in Israël zwaar onder vuur en kreeg afgelopen maanden te maken met cyberaanvallen en andere intimidaties. Veel Israëliërs, onder wie prominente politici, vinden dat de ngo de vuile was buiten hangt. De ultrarechtse partij Het Joodse Huis diende een wetsvoorstel in om de ngo te verbieden.

Volgens de openbaar aanklager dient vervolging van de verdachte getuige het publieke belang.