‘Bezwaren tegen outlet bij Zevenaar ongegrond’

Het omstreden outletcenter bij Zevenaar mag gebouwd worden. Meerdere partijen maakten bezwaar bij de Raad van State tegen de komst van het winkelcentrum. De hoogste bestuursrechter verklaarde de klachten woensdag ongegrond.

De klagers, waaronder de provincie Gelderland en de omliggende gemeenten Doetinchem en Montferland, vrezen onder meer voor leegstand in andere winkelgebieden in de regio. De Raad van State is hier niet bang voor, omdat uit onderzoek van de gemeente Zevenaar blijkt dat er voldoende ruimte is in de markt.

De Zevenaar Fashion Outlet, zoals het winkelcentrum gaat heten, telt straks tachtig nieuwe winkels en 1.600 parkeerplaatsen. Naast het outletcentrum is er ruimte voor horeca en een supermarkt voor de naastgelegen woonwijk. De outlet ligt dicht bij de grens, waardoor het complex ook voor Duitse koopjesjagers interessant moet zijn.

De directeur van Stable International, het bedrijf achter de nieuwe outlet, toont zich verheugd. Het is de bedoeling dat het centrum in 2020 de deuren opent. De outlet levert naar schatting ruim vierhonderd nieuwe banen op.

Uit een rondgang van dagblad De Gelderlander blijkt dat Zevenaarse middenstanders zelf heel verschillend reageren op de komst van het outletcenter.

De provincie Gelderland liet in een reactie op de uitspraak van de Raad van State weten zich te blijven verzetten tegen een outletcenter op de plek langs de snelweg A12 (Arnhem-Oberhausen). Voor de provincie Gelderland staat de bescherming van bestaande winkels in de Gelderse binnensteden voorop. „Het rapport heeft onze zorgen niet weggenomen. We investeren als provincie in de binnensteden. Dan past het niet om elders een dergelijke ontwikkeling toe te staan”, zegt gedeputeerde Josan Meijers (Ruimtelijke Ordening, PvdA). (NRC)