Bayer doet vijandig bod op Monsanto

Dat bevestigt de Amerikaanse zadenproducent donderdag. Details over het bod van de Duitse chemiereus zijn nog niet bekendgemaakt.

Een genetisch gemodificeerde maïskolf van Monsanto. Foto Jean-Pierre Muller/AFP

Het Duitse farmacie- en chemiereus Bayer wil het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto via een vijandig overname aanwerven. Het concern heeft ongevraagd een bod gedaan op ‘s wereld grootste producent van zaden, zo bevestigen zowel Monsanto als Bayer donderdag. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

De top van het Amerikaanse bedrijf bekijkt het bod momenteel, maar er is volgens het concern nog niets concreet afgesproken over een overname. Vorige week lekte al uit dat Bayer (beurswaarde: 79 miljard euro) aast op Monsanto, dat zelf een marktwaarde heeft van 42 miljard dollar (ruim 37 miljard euro). Bij een overname zou één van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld ontstaan.

“De Raad van Bestuur van Monsanto bekijkt het bod samen met financieel en juridisch adviseurs. Monsanto zal geen verdere mededelingen doen hierover totdat de directie dit bod besproken heeft.”

Bayer geeft in een toelichting toe dat er in geheim gesprekken zijn gevoerd met Monsanto:

“Deze combinatie zou Bayer opnieuw positioneren als wereldwijd innovatief bedrijf dat leidend is in belangrijke marktsegmenten.”

Mededingingsautoriteiten

Een eventuele deal moet nog langs allerlei mededingingsautoriteiten. Die moeten dan onderzoeken of door de aanwerving niet een te grote machtsconcentratie bij één concern ontstaat. Monsanto heeft volgens persbureau Reuters ruim een kwart van de markt voor zaden in handen. Ook aandeelhouders zullen zich dan moeten uitspreken over de deal.

De laatste tijd waren er geruchten dat Monsanto zou praten met het Duitse BASF, het grootste chemieconcern ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf probeerde vorig jaar zelf de Zwitserse branchegenoot Syngenta, dat onlangs in handen kwam van de Chinese chemiegigant ChemChina, over te nemen, maar de gesprekken zijn op niets uitgelopen.