Economie

Alibaba en Samsung gaan samen mobiel betalen

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Samsung en Alibaba gaan samenwerken op het gebied van mobiele betalingen. Dat heeft de electronicagigant volgens The Wall Street Journal laten weten in een verklaring.

De twee bedrijven gaan een nieuwe mobiele betaalservice opzetten onder de naam Samsung Pay. De service zal gaan samenwerken met Alipay van de Ant Financial Services Group, een dochteronderneming van Alibaba.

Alipay heeft meer dan 450 miljoen actieve gebruikers, is ook actief in Europa en sloot onlangs een deal met Uber. De dienst handelt ruim 58% van de mobiele betalingen in China af.

Samsung hoopt met de samenwerking de greep terug te krijgen op de Chinese markt, waar het naar een zesde positie is afgegleden op de mobiele telefoonmarkt.

Japanse wetgevers dringen aan op belastingverhoging

Een groep wetgevers in Japan gaat een voorstel indienen bij minister-president Shinzo Abe om de geplande verhoging van de verkoopbelasting volgend jaar door te zetten en een aanvullende begroting te maken om de impact van de belasting te verzachten. Dat meldt The New York Times.

De regering is van plan om volgend jaar april de heffing te verhogen tot 10 procent van de huidige 8 procent, tenzij er een financiële crisis op de schaal van de ineenstorting van Lehman Brothers of een grote natuurramp plaatsvindt.

De groep gaat de overheid waarschijnlijk ook vragen om extra budget voor dit fiscale jaar, dat zou bijdragen tot 336 miljard Amerikaanse dollar aan aanvullende fiscale maatregelen in de komende drie boekjaren.

Filippijnse economie groeit flink

Het gaat goed met de Filippijnen. Het bruto binnenlands product van het land over het eerste kwartaal van 2016 is met 6,9% gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

De groei is vooral te danken aan sterke consumptie en aan de verkiezingen gerelateerde uitgaven en is groter dan die in China (6,7%) Vietnam (5,5%). De Filippijnse economie groeide in het eerste kwartaal van 2016 met 1,1%.

Het is nu aan de binnenkomende presidentiële administratie om dit momemtum vast te houden. Aanstaande president Rodrigo Duterte heeft echter al aangegeven dat zijn prioriteiten bij het bestrijden van criminaliteit en corruptie zullen komen te liggen en de economische zaken in het land grotendeels aan anderen over zal laten.