Zika kan zich vestigen in uithoeken van Europa

Het risico voor Europa verschilt per gebied en is met name afhankelijk van welke muggensoorten er voorkomen, schrijven de onderzoekers.

Aedes aegypti-mug in een reageerbuisje. Deze muggen kunnen het zika-virus overbrengen.
Aedes aegypti-mug in een reageerbuisje. Deze muggen kunnen het zika-virus overbrengen. Foto REUTERS/Daniel Becerril

Het risico dat de virusziekte zika zich dit voorjaar of deze zomer in Europa vestigt is laag tot gematigd. Dat schrijft een onderzoeksgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuwe risicoanalyse die woensdag verscheen.

Het risico voor Europa verschilt per gebied en is met name afhankelijk van welke muggensoorten er voorkomen, schrijven de onderzoekers. Het eiland Madeira en het noordoostelijke kustgebied van de Zwarte Zee (de Krim) zijn de enige gebieden met een hoog risico in Europa, omdat daar de gelekoortsmug Aedes aegypti voorkomt. Deze mug is bij de epidemie in Latijns-Amerika de voornaamste overbrenger van zika-infecties. Daarnaast kan zika ook door de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) worden overgebracht, die in 18 Europese landen voorkomt. Hiervoor geldt een gematigd risico, schrijven de WHO-rapporteurs. In de 36 overige landen, tweederde van Europa, geldt een laag, zeer laag of afwezig risico.

De meeste landen zijn goed voorbereid om te reageren op een eventuele besmetting van lokale muggen met zika, concluderen de onderzoekers, maar per land verschillen de capaciteiten voor bestrijding en diagnostiek nog flink.