While you were sleeping... in Asia

China gaat staatsbedrijven afslanken

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

China zet harde doelstellingen om staatsbedrijven af te slanken. Dat schrijft de South China Morning Post.

Volgens de Chinese Raad van State hebben sommige staatsbedrijven zwakke kernactiviteiten, te veel dochterondernemingen, overmatige managementlagen en werken ze inefficiënt. De overheid wil daarom een ‘fitness programma’ voor deze instanties opstellen om ze winstgevender te maken.

De capaciteit voor de kolen- en staalindustrie moet dit jaar en in 2017 met 10 procent worden gekort. Ook moet het aantal afsplitsingen van de grootste staatsbedrijven met 20% naar beneden en moeten de kosten omlaag en de opbrengsten omhoog. Dat zou de komende twee jaar zo’n 100 miljard yuan op moeten leveren.

China bindt strijd aan tegen speculatie met huizen

Grote steden in China gaan strengere beperkingen stellen aan het speculeren met huizen en gaan limieten stellen aan de groei van huizenprijzen, meldt de Nikkei Asia Review. Het land hoopt hiermee de druk op de huizenmarkt in grote steden te verlichten en de verkoop van huizen in minder bevolkte regio’s te stimuleren.

Zo heeft Shanghai de maatregel ingesteld dat huizenkopers zonder officiële verblijfsvergunning voor een bepaald aantal jaar belastingen en sociale premies moeten betalen voordat ze onroerend goed mogen kopen in de stad. Shenzen had deze maatregel al, maar heeft de duur ervan onlangs verlengd van één naar drie jaar.

Een district in Beijing heeft strengere regels opgesteld voor het kopen van commercieël vastgoed en Nanjing heeft een grens gesteld van 8-12% op de stijging van huizenprijzen in specifieke regio’s. Huizenprijzen in Shenzhen zijn het afgelopen jaar gestegen met 60% in Shenzhen en in Shanghai met 30%.

Samsung en Alibaba gaan samen mobiel betalen

Samsung Electronics en Alibaba Group Holding gaan samenwerken op mobiele betalingssystemen. Dat meldt Reuters naar aanleiding van berichten in Zuid-Koreaanse media.

Naar verluidt is Samsung van plan om haar smartphone klanten Alipay te laten gebruiken, het online betaalplatform gerund door een eenheid van Alibaba. Een woordvoerder van Samsung weigerde op de geruchten in te gaan.