Wat als vleeseters zich gedroegen als betweterige veganist

Sommige veganisten gaan tot het uiterste om hun vleesetende medemens te bekeren. Wat als vleeseters hetzelfde deden?

De dieren staan op een minuscuul lapje grond, de vleesindustrie is belastend voor het milieu en de consumptie van vlees wordt in verband gebracht met allerhande ziektes. Er zijn genoeg redenen om te stoppen met het eten van vlees, of zelfs alle dierlijke producten. En sommige vegetariërs en veganisten zullen ze stuk voor stuk opsommen in een poging hun vleesetende medemens te bekeren.

Maar wat nu als vleeseters hetzelfde zouden doen en zich gingen gedragen als het stereotype betweterige veganist? De Amerikaanse spiritueel begeleider JP Sears besloot die gedachte uit te werken tot een humoristische video. Hij speelt daarin een overtuigd carnivoor die anderen op een belerend toontje afraadt om nog langer groente te eten.

Met een bloem in het lange hippiehaar wijst Sears een vriendin er bijvoorbeeld op dat planten zuurstof produceren. “Dus waarom zou je ze dan opeten”, vraagt hij verongelijkt. Bovendien worden planten gekweekt onder slechte omstandigheden: ze staan pal naast elkaar, met amper ruimte om te bewegen.

“En weet je hoe gevaarlijk herten zijn wanneer je aan het autorijden bent? Als jij geen herten doodt en opeet, dan wíl je in feite gewoon dat mensen een ernstig auto-ongeluk krijgen.”

Een kip die naar tofu smaakt

In een parallel universum vol veganisten en vegetariërs is het voor de ware carnivoor bijna ondoenlijk om in zijn behoefte te voorzien, zo leert hij. Want in restaurants wordt immers bijna alleen maar groente geserveerd. Sears, wijzend op een menu: “Ik wil de tofuloempia, maar ik eet geen tofu. Dus kunt u die misschien vervangen door een kip die naar tofu smaakt?”

Want alternatieven voor groente zijn er genoeg, zo weet Sears. Neem een verse worst. “Dat is een uitstekend, van vlees gemaakt alternatief voor komkommer!”