Van Praag wil geschorste Platini opvolgen bij UEFA

De opvolger van de geschorste Michel Platini wordt op 14 september gekozen op een congres van de Europese voetbalbond.

Michael Van Praag wil Michel Platini opvolgen als UEFA-voorzitter. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Michael van Praag stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA. Secretaris-generaal Theodore Theodoridis bevestigde dat na afloop van een bestuursvergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. De naam van de voorzitter van de KNVB zong al enige tijd rond als opvolger van de geschorste Michel Platini. De 55 UEFA-lidstaten komen op 14 september in Athene bijeen.

Van Praag wil de functie 2,5 jaar uitoefenen, zo laat hij aan persbureau ANP weten. Die periode loopt gelijk met het de oorspronkelijke zittingstermijn van Platini:

“De UEFA heeft op dit moment een bruggenbouwer nodig. Ik wil mijn ervaring, netwerk en kennis inzetten om van de UEFA weer een hechte eenheid te maken. Op bestuurlijk gebied leeft het Europese voetbal al acht maanden in een soort impasse. Die wil ik doorbreken om de weg te plaveien voor een nieuwe, jongere voorzitter.”

Het bestuur van de UEFA heeft zich nog niet unaniem achter Van Praag geschaard. Tijdens de bijeenkomst woensdag is geen overeenstemming bereikt over één sterke kandidaat. De Nederlander, die één van de vicevoorzitters is van de Europese voetbalbond, heeft tot op heden zich altijd op de vlakte gehouden hierover, uit loyaliteit aan Platini.

Naast Van Praag worden ook een andere vicevoorzitter van de UEFA, de Spanjaard Angel Maria Villar, en de Sloveen Aleksander Ceferin genoemd als mogelijke opvolgers. Theodoridis behoort volgens de bookmakers ook tot de favorieten. Kandidaten kunnen zich tot 20 juli melden.

Vervanger Platini

Tijdens de bestuursvergadering is tevens bekend geworden dat diezelfde Villar de tijdelijke opvolger wordt van Platini. Hij zal op 10 juli de beker uitreiken aan de winnaar van het Europese Kampioenschap voetbal. De bond zit sinds een aantal maanden zonder voorzitter.

Platini moest opstappen nadat begin mei zijn beroep bij het hoogste sporttribunaal CAS werd afgewezen. De lengte van de straf werd toen wel verlaagd van zes naar vier jaar. De verbanning volgt op een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 aan Platini door voormalig FIFA-topman Sepp Blatter.

Volgens de twee voetbalbobo’s zou het gaan om een achterstallige salarisuitkering zijn geweest, maar de rechtsprekende kamer van de wereldvoetbalbond achtte dat niet bewezen. Het tribunaal twijfelt aan de legitimiteit van de twee en stelt dat de regels van de FIFA zijn overtreden.

FIFA-voorzitterschap

Van Praag deed eerder een gooi vaan het voorzitterschap van de FIFA. Hij trok zich vorig jaar echter terug nadat hij samen met de andere opponenten van - destijds nog - Blatter had besloten dat prins Ali van Jordanië de beste tegenkandidaat was.