Vacatures gaan bij het oud vuil

Het begint veelbelovend in Nooit Meer Solliciteren. Het traditionele speuren naar vacatures en daar met een brief op reageren wordt in de inleiding al bij het oud vuil geparkeerd. En als astronaut André Kuipers dan ook nog mooi uitlegt hoe hij met doorzettingsvermogen en handige strategie het tot ruimtevaarder wist te schoppen, denk je dat dit een boek is dat eens een ander verhaal vertelt over de zoektocht naar een nieuwe baan. Jammer genoeg wordt die lijn niet doorgezet. Je kunt jezelf immers profileren online en in het echte leven, en dat levert je misschien ook wel een baan op, toch gaat het in het tweede en zeker het derde deel gewoon weer over sollicitatiebrieven, gesprekken, assessments en salarisonderhandelingen. En dan zitten we op een terrein waar al zo veel over is geschreven. Dat maakt het overigens niet minder nuttig, wie een baan zoekt en dit boek leest (en deels volgt), kan onmogelijk worden verweten zijn best niet te doen. Het zou een uitgave kunnen zijn die van harte aanbevolen wordt door het UWV. Verwacht echter geen revolutionaire adviezen.