Tv is nu ‘politiek-entertainment-complex’

Trump & Kelly Donald Trump vond Fox News-interviewer Megyn Kelly maar een bimbo. Gisterenavond zat hij tegenover haar tijdens een tamelijk braaf interview.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump werd op tv-zender Fox geïnterviewd door presentatrice Megyn Kelly, met wie hij eerder openlijk ruzie maakte. Foto Fox

De Amerikaanse politiek, nooit vies van theater, is dit verkiezingsjaar veranderd in een politiek-entertainment-complex. Terwijl Amerikanen buiten Washington gespletener zijn dan ooit, dankzij een krankzinnig voorseizoen, werkt in de Green Room van de tv-democratie iedereen mee aan dezelfde act. De ruzietjes, de kwestietjes, de spin. Iedereen kent zijn rol, de journalisten, de politici. Hoe groter de woede en de afkeer van kiezers, des te onechter voelt deze wereld.

Hier in Washington is het heel normaal dat de acteurs hun rol aanpassen als de situatie daarom vraagt. Het ene moment speel je de principiële politicus, verontwaardigd over wat Donald Trump de Republikeinse Partij aandoet. Het volgende moment is er geen vuiltje aan de lucht, en roep je op CNN dat iedereen in moet stappen in de ‘Trump Trein’ (dit was Congreslid Chris Collins).

De verkiezingen van 2016 zijn één groot rollenspel, en de ‘ruzie’ tussen Donald Trump en Megyn Kelly is daar het beste voorbeeld van. Maandenlang, sinds afgelopen zomer, ging het onafgebroken over het conflict tussen de aanstaande Republikeinse presidentskandidaat en de Fox News-presentator.

‘Bimbo’ Kelly en Trump: opeens vrede

Dit was er gebeurd: tijdens het eerste tv-debat, op Fox News, kreeg Trump stevig weerwoord van Kelly, de 45-jarige aankomende ster van de conservatieve tv-zender. Kelly pakte hem met name stevig aan over vrouwonvriendelijke opmerkingen. Trump reageerde door haar een ‘bimbo’ te noemen, iets dat dichtbij ‘slet’ komt. Na afloop zei Trump: „Er kwam bloed uit haar ogen, bloed uit haar.. je weet wel.”

De maanden erop werd de kwestie steeds verder opgeblazen, als een verhaallijn in een tv-serie. Trump was ergens waar Kelly ook was – zouden ze elkaar de hand schudden? Trump boycot een debat met Kelly. Kelly is nog steeds boos. Trump én Kelly hadden er belang bij. Trump maakte van Megyn Kelly tegenover zijn aanhang een voorbeeld van de ‘walgelijke’ journalistiek van Fox News, dat er alleen maar was om de Republikeinse elite te steunen. Megyn Kelly werd een van de bekendste gezichten van Fox, en werd ook buiten het conservatieve wereldje een vrouw met gezag.

En toen, gisteravond, was alles opeens weer goed. Kelly en Trump hadden geluncht in Trump Tower, en hadden afgesproken dat er een lang interview zou komen. Om de lucht te klaren. En om Kelly’s nieuwe talkshow en aankomende boek te verkopen. Kelly en Trump zaten schuin tegenover elkaar aan een tafel, de lichaamstaal was wat ongemakkelijk. De vragen zouden hard zijn, en confronterend. „Niets is taboe!”, aldus Kelly in een promotiefilmpje.

Maar het interview was braaf. Trump bood geen excuses aan. Hij zei dat Kelly vast wel ergere dingen in haar leven had gehoord. Het ging nog even over ‘bimbo’.

Trump: „Het was een retweet, heb ik dat gezegd?”

„Heel vaak”, zei Kelly.

Trump: „Oef, ok. Sorry hoor.” En dan meteen: „Maar niet het allerergste.” Kelly vroeg nauwelijks door. Net als de vele Republikeinen die om van alles en nog wat excuses van Trump eisten, dat nooit kregen, en hem nu steunen.

En zo werd een oude, onbruikbaar geworden verhaallijn afgesloten, en begon een nieuwe. Trump en Fox News haten elkaar niet meer. Ze zijn, met de verkiezingen van november in aantocht, weer elkaars bondgenoten.

Fox draait bij: harde belangen

Hierachter zitten harde belangen. Fox News heeft Trump nodig. De zender bestaat bij de gratie van conservatieve kijkers, en is de afgelopen jaren de trouwe spreekbuis van de partij geweest. De opkomst van Trump leidde er tot verwarring. Sommige bekende gezichten, zoals Bill O’Reilly, kozen meteen voor Trump. Maar over het algemeen kreeg Trump een kille behandeling. Dat veranderde de afgelopen weken plotseling. Trump is altijd welkom, mag onweersproken inbellen in de goedbekeken ochtendshow, en krijgt hagiografische interviews door presentator Sean Hannity. Deels komt dat door pragmatisme: Trump is nu eenmaal de leider op rechts.

Maar volgens schrijver Gabriel Sherman, auteur van een recent boek over Fox News, zit er ook iets anders achter. Eigenaar Rupert Murdoch is recent van mening veranderd over Trump.

Murdoch vond Trump charlatan

Hij vond hem een charlatan, en had er volgens Sherman persoonlijk bij Megyn Kelly op aangedrongen dat ze hem hard zou aanpakken in het eerste tv-debat. Maar de miljardairs Trump en Murdoch hebben elkaar gesproken, en er is bemiddeld door Trumps schoonzoon. Er ontstond, zo schrijft de altijd uitstekend geïnformeerde Sherman in New York Magazine, genegenheid. Murdoch ziet Trump nu als een rebel, een die de elite aanpakt. En altijd hoge kijkcijfers garandeert.

De nieuwe koers vereiste wat lenigheid van Megyn Kelly. Maar deze verkiezingen blijkt iedereen van rol te kunnen wisselen als dat Trump beter uitkomt. Behalve Trump zelf.