Trump staat open voor gesprek met Kim Jong-un

President Obama sprak de afgelopen jaren nooit rechtstreeks met de leider van Noord-Korea.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in een interview met Reuters gesproken over het Amerikaanse buitenlands beleid. Foto Lucas Jackson/Reuters

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump staat open voor een gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over Pyongyang’s nucleaire programma. In een interview met persbureau Reuters geeft de zakenman aan dat de Verenigde Staten een nieuwe diplomatieke poging moeten ondernemen om met het communistische land in gesprek te gaan over het mogelijke gebruik van kernwapens.

De positie van Trump vormt een trendbreuk met de lijn die de VS al jaren hanteert ten opzichte van Noord-Korea. President Barack Obama sprak nooit rechtstreeks met Kim, maar liet hoge ambtenaren overleggen met Noord-Koreaanse collega’s. Trump zou de leider van het communistische land gewoon zelf te woord staan. Zo kan hij hem, naar eigen zeggen, vertellen dat het land moet “stoppen met dreigen (met het inzetten van kernwapens, red.) en provoceren.” Volgens Trump wordt het tijd dat Noord-Korea “aantoont dat het toegewijd is om te denucleariseren”.

China belangrijke partner

China vormt daarbij volgens de Republikein een belangrijke bondgenoot:

“Ik zou veel druk zetten op China, omdat we economisch gezien grote macht uitoefenen over China. Zij kunnen dat probleem oplossen binnen één ontmoeting of met één telefoontje.”

Onlangs gaf Trump, in een lange speech waarin hij zijn visie op het Amerikaanse buitenlands beleid uiteenzette, al aan dat hij de banden met China en Rusland wil aanhalen. De relatie met de Britse premier Cameron ligt daarentegen een stuk moeizamer voor de Republikein. Hij noemde het “vrijwel onmogelijk” dat de twee ooit een goede band zouden ontwikkelen. Trump komt daar nu op terug: “Ik ben er zeker van dat ik een goede relatie met hem kan opbouwen”.

Klimaatakkoord

De zakenman moet weinig hebben van het klimaatakkoord dat afgelopen december in Parijs is gesloten door meer dan 170 landen, zo laat hij in het gesprek met Reuters doorschemeren. Trump wil de deal, die de opwarming van de aarde moet beperken, heronderhandelen omdat het de VS er slecht uit zou zijn gekomen:

“Ik zou er erg serieus naar kijken en die overeenkomsten op z’n minst opnieuw bespreken. In het uiterste geval zal ik wat anders doen.”

Trump is de enige overgebleven kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie. Afgelopen nacht won hij de voorverkiezing in Oregon dan ook met een ruime meerderheid.