Tom Dumoulin moet opgeven in de Giro d’Italia

De Nederlandse renner heeft een blessure aan het zitvlak en is tijdens de elfde etappe uit de race gestapt.

Tom Dumoulin afgelopen zaterdag in de laatste rit dat hij de roze trui mocht dragen. Foto Luk Benies/AFP

Wielrenner Tom Dumoulin is woensdag afgestapt in de Ronde van Italië. De Nederlander die vorige week zes dagen de roze leiderstrui droeg, moest in de elfde etappe van Modena naar Asolo na 98 kilometer opgeven met een blessure aan het zitvlak.

Twitter avatar GiantAlpecin Team Giant-Alpecin Unfortunately @tom_dumoulin has been forced to abandon the @giroditalia due to saddle sores. More details to follow.
Twitter avatar marcopinotti Marco Pinotti Dumoulin abandons Giro Italia. https://t.co/To5DnAXiZw

Het ging de afgelopen dagen steeds minder met de coureur van de ploeg Giant-Alpecin die anderhalve week gelden in Apeldoorn nog de openingsrit won. Zaterdag verloor Dumoulin zijn leidende positie in het algemeen klassement aan de Italiaan Gianluca Brambilla nadat hij moest passen op de grintwegen van de Alte di Poti. Een dag later eindigde de Limburger als vijftiende in een tijdrit van 40,5 kilometer. Hij had daar eerder nog zijn pijlen op gericht. Dinsdag verloor Dumoulin tenslotte vele minuten in een bergrit.

Het opstappen van de Nederlander komt niet onverwacht. Vooraf had hij al aangekondigd niet voor het algemeen klassement te gaan en zich te richten op de verschillende races tegen de klok. De renner hoopte door de komende dagen rustig aan te doen, tijdig te herstellen voor de tijdrit van zondag. Een blessure aan het zitvlak, een onder wielrenners veel voorkomend probleem, verhindert dat echter.