Economie

Tesla wil voor twee miljard dollar aan nieuwe aandelen verkopen

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Autofabrikant Tesla gaat voor twee miljard dollar aan nieuwe aandelen uitgeven om het nieuwe Model 3 sneller te kunnen produceren en aan de belastingverplichtingen te voldoen, meldt The Wall Street Journal. Tesla gaf eerder deze maand al aan de productiesnelheid van Model 3 te willen verhogen tot een half miljoen auto’s in 2018.

Het autobedrijf geeft voor 1,4 miljard aan gewone aandelen uit en met alle bijkomende toeslagen wordt een opbrengst van 1,7 miljard verwacht. Het resterende deel moet komen van aandelenopties die topman Elon Musk zelf verkoopt.

Tesla heeft sinds het Model 3 op 1 april presenteerde al meer dan 400.000 reserveringen binnen. Het nieuwe model elektrische auto is te koop vanaf 35.000 dollar en is daarmee de eerste enigszins betaalbare voor een grotere groep mensen.

Model 3 heeft ruimte voor vijf inzittenden en kan 346 kilometer rijden per oplaadbeurt. De eerste auto’s moeten eind volgend jaar van de lopende band rollen. Analisten betwijfelen of het lukt om vervolgens in 2018 al een half miljoen auto’s te produceren.

FED verhoogt rente mogelijk in juni

Ondanks dat er nog de nodige economische signalen op oranje en rood staan willen de meeste beleidsmakers bij de FED de rente bij de komende bijeenkomst halverwege juni verhogen. Zij wijzen op de inflatie die weer bijna de twee procent aantikt en verbeteringen op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt volgens The Financial Times uit de vrijgegeven delen van het verslag van de laatste FED-bijeenkomst eind april:

“Most participants judged that if incoming data were consistent with economic growth picking up in the second quarter, labour market conditions continuing to strengthen, and inflation making progress towards the Committee’s 2 per cent objective, then it likely would be appropriate for the Committee to increase the target range for the federal funds rate in June.”

Maar of het echt tot een nieuwe renteverhoging komt blijft tot het laatst spannend, want er zijn ook genoeg beleidsmakers die wijzen op de bedreigingen van de economische groeivertraging in Azië en de risico’s van een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Constructief gesprek Mark Zuckerberg met conservatieven

Het gesprek achter gesloten deuren tussen Facebook-topman Mark Zuckerberg en conservatieve kopstukken in de media is volgens een woordvoerder van Facebook en volgens verschillende deelnemers constructief en productief verlopen. Reuters schrijft dat Zuckerberg heeft geprobeerd de zorgen weg te nemen over de censuur die zou worden toegepast op conservatieve nieuwsverhalen.

“It doesn’t make sense for our mission or our business to suppress political content [...] I know many conservatives don’t trust that our platform surfaces content without a political bias. I wanted to hear their concerns personally and have an open conversation about how we can build trust. “

De conservatieven die bij het gesprek waren hebben open hun zorgen geuit. Onder hen onder meer radio- en
TV-presentator Glenn Beck, CNN-commentator S.E. Cupp en directeur Brent Bozell van het Media Research Center. Die laatste liet weten te geloven in de oprechte bedoelingen van Facebook:

“I think Facebook is very sincere in wanting to resolve outstanding issues with conservatives.”

Volgens een oud-medewerker verwijderen Facebook-medewerkers handmatig conservatieve nieuwsverhalen uit de lijst met populairste verhalen, maar Facebook blijft dat ten stelligste ontkennen, al doet het wel onderzoek naar de beschuldiging.