Terreuraanslagen in Bagdad leiden tot ruim 200 doden binnen een week

IS voert het geweld in Bagdad op. De terreurgroep wil de Iraakse staat ondermijnen.

Bij vier bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn dinsdag zeker 69 doden en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben Iraakse functionarissen gemeld. De aanslagen van dinsdag passen in een trend. Afgelopen week vielen al ruim tweehonderd doden bij een golf aanslagen in Bagdad en omgeving.

Dinsdag waren onder meer een markt en een restaurant in shi’itische wijken van Bagdad doelwit. Bij de grootste aanslag, op een drukbezochte bazaar in de noordwestelijke wijk Shaab, kwamen zeker 34 mensen om het leven en raakten er 75 gewond. De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Omdat IS steeds meer terrein moet prijsgeven aan Iraakse troepen, valt de groep terug op terreuraanslagen en guerrilla-aanvallen om de aandacht af te leiden van hun verliezen, menen de Iraakse regering en de internationale coalitie tegen IS. Zondag voerde de groep nog een grote aanval uit op een gasfabriek ten noorden van Bagdad, een teken dat de groep nog altijd in staat is tot goed georganiseerde en gecoördineerde acties.

Sommige analisten brengen het opgelaaide geweld in verband met de politieke crisis die de Iraakse regering verlamt. Aanhangers van de populistische geestelijke Muqtada al-Sadr bestormden anderhalve week geleden de Groene Zone in Bagdad, waar het Iraakse parlement en ministeries en buitenlandse ambassades zijn gevestigd. De betogers wilden de regering dwingen het politieke systeem in het land te hervormen dat heeft gezorgd voor wijdverbreide corruptie en slechte overheidsdiensten.

Met het geweld in Bagdad probeert IS de legitimiteit van de staat verder te ondermijnen. Veel aanslagen vinden plaats in de sloppenwijk Sadr City, die is vernoemd naar de geestelijke. Veel van zijn aanhangers wonen er. Onder hen groeit de frustratie dat de overheid geen veiligheid kan bieden. Velen geloven dat de regering IS expres zijn gang laat gaan, uit wraak voor de protesten. (AP, BBC)