Tentje van papier

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een recyclebare festivaltent.

Bedrijf: Kartent Oprichters: Jan Portheine (24) en Wout Kommer (24) Medewerkers: 5

Wie na een festival het terrein over struint, ziet overal achtergelaten nylon tentjes liggen: te kapot of te veel moeite om mee terug te sjouwen. Vorig jaar debuteerde de start-up Kartent met hun kartonnen wegwerptentjes.

Wat is het?

Een kartonnen tent die speciaal voor festivals is gemaakt. Het karton is stevig genoeg om vier dagen slecht weer te kunnen overleven. De hoogte van de tent (nok) is 1.45 meter, de lengte 2.40 meter en de breedte 1.60 meter.

Wat gebeurt er na het festival?

Je mag de tent mee naar huis nemen. In de praktijk doet bijna niemand dat: het is nogal een lomp pakket. Achtergelaten tenten die er nog goed uitzien gaan naar scholen, scoutings en sportclubs. Kapotte exemplaren worden gerecycled.

Wat is het verdienmodel?

De start-up verkoopt tenten aan festivals, die het weer doorverkopen aan hun festivalgangers. Een festival kan ook besluiten de tent aan te bieden aan sponsors, die dan hun eigen logo op de tent kunnen zetten. Daarom is een tent nooit dezelfde prijs: het varieert van gratis tot 70 euro. Een gemiddelde prijs ligt rond de 35 euro.

Hoeveel mensen maken hier gebruik van?

Vorig jaar stonden ze op tien festivals met 600 tenten. Dit jaar verwachten ze in de Benelux 8.000 tenten te ‘verhuren’, en breiden ze uit naar meer landen.

Hoe kom ik aan zo’n tent?

Ga naar de website om te checken of je festival erbij staat. Je wordt daar doorgestuurd naar de website waar je ‘m kan kopen en online betalen. Eenmaal op het festival is je tent met naam en nummer gemarkeerd. Enige wat je zelf moet doen is je niet vergissen en de verkeerde tent inlopen.