Sterke stijging mensensmokkelzaken in regio Rotterdam

Het gaat vooral om aanhoudingen in Hoek van Holland, waar de veerboot naar Engeland vertrekt.

De Koninklijke Marechaussee controleert intensief vrachtwagens in de haven van Hoek van Holland op eventuele verstekelingen. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het aantal mensensmokkelzaken in de regio Rotterdam is sinds afgelopen najaar sterk gestegen. In totaal zijn vorig jaar twintig nieuwe zaken bij het Openbaar Ministerie aangebracht, tegenover 23 in de twee voorgaande jaren bij elkaar. Sinds het begin van dit jaar zijn er al 32 verdachten aangehouden, meldt het OM.

Het gaat vooral om aanhoudingen in Hoek van Holland, waar de veerboot naar Engeland vertrekt. Sinds juni vorig jaar heeft de marechaussee de controles van voertuigen die op de ferry gaan verscherpt, wat de stijging van het aantal zaken deels kan verklaren. Met name de inzet van speurhonden leidt tot meer aanhoudingen.

De gesmokkelde mensen worden vaak onder „mensonterende en levensgevaarlijke” omstandigheden gevonden, zegt officier van justitie Mirjam Blom. Ze noemt een Afghaans gezin van zes personen dat in de dubbele achterwand van een kleine vrachtwagen verborgen zat. De ruimte was veertig centimeter breed en slechts voorzien van twee luchtgaatjes in de bodem. De Poolse chauffeur en de Roemeense bijrijder zijn aangehouden. Ook zijn er zes personen uit een koelwagen gehaald terwijl zij al blauw van de kou zagen, aldus officier Blom. Behalve uit vrachtwagens werden er ook mensen in kofferbakken en in de kastjes van campers gevonden.

Geen honderdprocentcontroles

Chauffeurs worden aangehouden als aangenomen kan worden dat zij weet hebben van de mensen in hun voertuig. De gesmokkelde personen vragen meestal asiel aan.
Het OM heeft niet onderzocht of de mensen afkomstig zijn uit Calais, of zijn afgeschrikt door de controles aldaar. Het is vaak moeilijk te achterhalen waar mensen in een auto of vrachtwagen zijn gestapt.

Ook is onbekend hoe vaak mensensmokkel via de regio Rotterdam naar Engeland succesvol is. De marechaussee voert geen honderdprocentcontrole uit. Volgens de Schengen-regels mag zij in Hoek van Holland alleen steeksproefgewijs vrachten controleren.