In beeld

Stakende cipiers vallen ministerie binnen

Met wapenstok en pepperspray heeft de oproerpolitie dinsdag een groep stakende cipiers tijdens een demonstratie het Belgische Ministerie van Justitie uitgejaagd. Tientallen van hen drongen binnen en richtten vernielingen aan. De gevangenbewaarders staken al drie weken, uit protest tegen de 'onmenselijke' werkomstandigheden en nieuwe besparingsplannen van de regering.
De staking van de cipiers duurt al drie weken. Ze protesteren tegen de negentiende eeuwse omstandigheden in België’s overbevolkte, verouderde en smerige gevangenissen. Ivan Put
In afwachting van een politiek debat over de gevangeniscrisis wordt nu het leger ingezet om de rust in gevangenissen te bewaren. Die steun moet, volgens Minister van Justitie Geens, „de basisrechten van gedetineerden verbeteren”. Ivan Put
Voor politieagenten, die de stakende cipiers vervangen, is de maat nu ook vol. Zij dreigen op hun beurt met stakingen. Justitie moet haar eigen problemen intern maar oplossen, zeggen de politievakbonden. Ivan Put
Ook de brandweer wordt ingezet in de gevangenissen. Misikir Corhay, vakbondsafgevaardigde van de Luikse brandweer, is aanwezig bij de betoging. Ivan Put
De woede van veel demonstranten richt zich op minister van Justitie Koen Geens. Ivan Put
Het Europees Comité voor de Preventie van Foltering velde eerder een vernietigend oordeel over de Belgische gevangenissen. „Een beschaafd land als België onwaardig. Gevangenen die hun behoefte moeten doen in een emmer, dat kom je in heel Europa niet meer tegen.” Ivan Put
De stakingen van de cipiers en diverse incidenten in de gevangenissen illustreren de crisis in het Belgische gevangeniswezen: schrijnend personeelstekort, te veel gevangenen op één cel, geen omkijken naar psychiatrische gevangenen en aftandse gebouwen. Na aangekondigde nieuwe besparingsplannen van de regering is de maat vol. Ivan Put
De betoging begon bij het hoofdkantoor van de MR, de partij van de Belgische premier Charles Michel, en trok daarna verder naar het Ministerie van Justitie, waar enkele tientallen demonstranten het gebouw binnendrongen. Ivan Put
Voor de bestorming werd het gebouw bekogeld met eieren. Ivan Put
In de gang en hal richtten ze vernielingen aan. Ivan Put
De minister is 'diep verontwaardigd over het brute geweld' en de vernielingen. De receptiemedewerkers waren geschokt, meldt De Standaard. Ivan Put
De politie kon de betogers met veel moeite naar buiten werken met traangas en pepperspray. Ivan Put
Ook de voordeur van het ministerie raakte beschadigd. foto ivan put
De vrouwen van het onthaal (receptie) zijn erg onder de indruk en krijgen psychologische bijstand. Journalisten ter plaatse omschreven de sfeer als zeer grimmig, schrijft De Standaard. Ivan Put