Sevilla wint Europa League voor de derde keer op rij

Geholpen door twee doelpunten van aanvoerder Coke waren de Spanjaarden met 1-3 te sterk voor Liverpool.

Foto Martin Meissner / AP

Na zeges in 2014 en 2015 heeft Sevilla ook dit jaar de Europa League gewonnen. In het Zwitserse Basel was de Spaanse club met 1-3 te sterk voor Liverpool, dat voorafgaand aan het duel nog als favoriet werd gezien. Aanvoerder Coke speelde met twee doelpunten een sleutelrol St. Jacob Park.

Voor Sevilla is het de vijfde keer in de geschiedenis dat er werd gewonnen in het tweede Europese clubtoernooi. De ploeg was ook al de beste in 2006 en 2007, toen de Europa League nog door het leven ging als de UEFA Cup. Het hoogste toernooi, de Champions League, won Sevilla nog nooit.

Aanvankelijk leek het er echter niet op dat de ploeg van trainer Unai Emery een derde Coupe UEFA mee naar huis ging nemen. Zeker voor rust was het namelijk vooral Liverpool dat gevaarlijk was. Pas na een half uur kreeg Sevilla zijn eerste grote kans, toen clubtopscorer Kevin Gameiro zijn omhaal rakelings langs het doel zag gaan.

Een flinke veeg met buitenkantje links

Dat Liverpool na 37 minuten op voorsprong kwam, was dan ook geen verrassing. De manier waarop des te meer: met buitenkantje links veegde Daniel Sturridge de bal voorbij doelman David Soria. Vlak voor rust leek Liverpool zelfs de 2-0 te maken, maar het fraaie kopdoelpunt van Dejan Lovren werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Zo voortvarend als Liverpool het duel begon, zo gemakzuchtig was de ploeg van Jürgen Klopp vlak na de rust. De Britse verdediging tastte compleet mis toen rechtsback Mariano van Sevilla langs de lijn kwam opzetten, waarna de Braziliaan ongehinderd kon voorgeven. Gameiro kon daarop de gelijkmaker simpel binnentikken.

Twee doelpunten voor aanvoerder Coke

De échte omslag kwam overigens pas een ruim kwartier later, toen aanvoerder Coke vanaf de linkerkant de bal overnam van zijn teamgenoot en met een hard schot de bal in de rechterhoek van het doel werkte. Pal daarop maakte Coke ook de 3-1, nadat de bal in de kluts voor zijn voeten terecht kwam.

Met het derde doelpunt van Sevilla kwam er een einde aan de hoop van Liverpool. De Britse club deed woensdag voor het eerst in negen jaar weer mee om de Europese prijzen. De laatste finale die Liverpool speelde was die om de Champions League in 2007, die toen werd verloren van AC Milan. Twee jaar eerder won Liverpool die beker nog ten koste van de Italianen.