Rotte kies wordt graffiti-kievit

‘Kunstkastjes Kuier’ voert langs elektriciteitskastjes in Leeuwarden

Beelden uit besproken boek

Tientallen grijze en groene elektriciteitskastjes in het Leeuwarder straatbeeld zijn afgelopen jaar opgefleurd met een ‘graffiti-kievit’ of een ander opvallend grafitti – werk van kunstenaars als Roy Schreuder (24) en Klaas Lageweg (38). Het boekje Kunstkastjes Kuier voert nu langs deze geschilderde portretten en taferelen die altijd gerelateerd zijn aan de plek van de kastjes.

Bij de rotonde met het bronzen standbeeld Ús Mem (‘onze moeder’, een koe als symbool van het Fries Rundvee Syndicaat) maakte Schreuder een zwart-wit portret van de maker ervan, beeldhouwer Gerardus Jan Adema. „Iedereen kent het beeld, maar weinigen de maker”, zegt Schreuder. Op de plek van een ijsbaantje waar prinses Juliana in 1914 op haar houtjes rondjes draaide, prijkt haar portret. Wijkpanels gaven de kunstenaars de opdracht. Wijkbewoner en auteur van Kunstkastjes Kuier Henk de Vries noemt de trafokastjes „rotte kiezen.” „Nu worden het pronkjuweeltjes. Uit de wijk komen veel positieve reacties.” Een bewoonster uit de Pelikaanstraat zocht een verjaardagscadeau voor haar man. Omdat ze zich al langer ergerde aan het elektriciteitskastje voor haar deur, vroeg ze Lageweg om het te beschilderen. Nu staat er een pelikaan op. Energiebedrijf Liander „ontsierde” recentelijk wel een werk met een nieuw slotplaatje. „Ja, het zijn hun kasten”, stelt Schreuder. „Dat slot moest erop, maar we zijn in overleg over hoe we de afbeelding kunnen herstellen.”