Recordaantal klachten over havo-examen geschiedenis

Het LAKS kreeg bijna 17.000 telefoontjes. Over geen enkel havo-examen werd zo veel geklaagd.

Foto Koen van Weel / ANP

Examenkandidaten op de havo hebben massaal geklaagd over het eindexamen geschiedenis. Bij de klachtenlijn van het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen bijna 17.000 klachten binnen, zo meldt coördinator Loran Hempenius woensdag aan persbureau ANP. Nog nooit is er zo veel geklaagd over een eindexamen voor de havo.

Meer dan 36.000 havisten bogen zich dinsdagochtend over hun geschiedenisexamen, het vierde havo-examen van dit jaar. Veel scholieren klaagden nadien dat er te veel werd gevraagd naar de zogenoemde kenmerkende aspecten van tijdvakken in de geschiedenis. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van wetenschappelijk denken in de tijd van de oude Romeinen en Grieken.

Bekijk ook wat onze examen-vloggers van de examens van vandaag vonden.

Slechts twee keer kwamen er meer klachten binnen over een eindexamen. De recordhouder is het Nederlands-examen voor vwo dat vrijdag werd afgenomen. Daarover kwamen 22.264 klachten binnen, zo maakte het LAKS zaterdag al bekend. Nummer twee is het Nederlands-examen voor vwo’ers van vorig jaar, met 22.025 klachten.

Over het havo-examen geschiedenis kwamen vorig jaar nog zo’n 5.900 klachten binnen, stelt persbureau ANP. In 2014 waren dat er nog minder dan 5.000.