Pamflet

Op tweede Pinksterdag hing in Amsterdam en Den Haag een mysterieus pamflet aan de lantarenpalen. Daarop stond dat precies honderd jaar geleden de diplomaten Mark Sykes en Georges Picot namens Engeland en Frankrijk in het geheim de Arabische wereld verdeelden. Een herinnering aan een stiefkindje van de geschiedschrijving: het Sykes-Picot verdrag.

Het pamflet vermeldt afzender noch doel, slechts een link naar een Wikipedialemma. Daar valt te lezen dat de overeenkomst grote gevolgen had voor het Midden-Oosten en het de weg heeft geplaveid voor het conflict tussen Israël en Palestina: „Sykes-Picot werd de wortel van de weerzin van de Arabische tegen de Westerse wereld”, valt er te lezen. De initiatiefnemers van de plakactie willen geen standpunt innemen, maar de aandacht vestigen op „een historisch feit dat een belangrijke rol speelt in de politieke situatie van vandaag.” Zij gebruiken Wikipedia omdat „het lemma geen afzender heeft en door een grote groep mensen is samengesteld. De kans is groot dat klopt wat er staat en dat het geen propaganda is”, laten ze weten via de mail. Over hun identiteit wil de mailer niets kwijt. Elke toespeling op de afzender van het bericht zou de feitelijke berichtgeving vertroebelen, meent hij. „Hoe meer onduidelijkheid over de afzenders van deze plakactie hoe beter.”