Ook pensioenbelegger APG wil schadevergoeding van Volkswagen

Nederlands grootste pensioen-belegger APG schaart zich achter pogingen om schade vergoed te krijgen van VW.

Pensioenuitvoerder APG heeft zich aangesloten bij een claimprocedure tegen Volkswagen. De grootste pensioenbelegger van Nederland vindt dat de Duitse automaker beleggers vorig jaar niet tijdig heeft geïnformeerd toen het schandaal rond sjoemelsoftware aan het licht kwam, zo bevestigde een woordvoerder dinsdag.

Volgens het Financieele Dagblad is de massaclaim waarbij APG zich heeft aangesloten in maart ingediend bij de arrondissementsrechtbank in het Duitse Braunschweig. Hoeveel schade APG precies wil verhalen, wil het bedrijf niet zeggen. Het belang van APG in Volkswagen was per eind vorig jaar nog 34 miljoen euro waard.

Het autoconcern heeft inmiddels meerdere massaclaims voor zijn kiezen gekregen sinds het half september bekendmaakte dat het dieselauto’s (van zijn merken VW, Audi en Seat) jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. VW voorzag wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s van software die emissietesten kon manipuleren. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen door de affaire stevig dalen.

Eerder deze week werd ook bekend dat ook het Noorse staatsinvesteringsfonds van plan is om de strijd met Volkswagen aan te binden. Het Noorse oliefonds is ’s werelds grootste staatsfonds met een waarde van 750 miljard euro. De Noren bezitten 1,64 procent van de aandelen en zijn daarmee de grootste aandeelhouder van het VW-concern zonder zetel in de raad van commissarissen. Het belang in VW was eind vorig jaar ongeveer 660 miljoen euro waard. De rechtszaak wordt in de komende weken voorbereid.

Volkswagen heeft een voorziening van 16,2 miljard euro getroffen om de gevolgen van dieselgate te pareren. Mede daardoor leed het grootste autoconcern van Europa vorig jaar een verlies van 1,6 miljard euro, tegen een winst van circa 11 miljard euro een jaar eerder. (ANP)