Olympisch Comité Japan onderzoekt bid Spelen 2020

Die beslissing komt nadat vorige week bekend werd dat het Comité een verdachte betaling van 1,3 miljoen euro deed.

Toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge met premier Abe (l) en voorzitter van het Olympisch Comité Takeda in 2013, na de toewijzing van de Olympische Spelen.
Toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge met premier Abe (l) en voorzitter van het Olympisch Comité Takeda in 2013, na de toewijzing van de Olympische Spelen. Foto Natacha Pisarenko / AP

Het Japanse Olympisch Comité gaat een onderzoek instellen naar het toewijzen van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio. Een betaling van 1,3 miljoen euro naar een rekening die gelinkt wordt aan de zoon van Lamine Diack, voormalig IOC-lid en voorzitter van de internationale atletiekunie (IAAF), maakt onderdeel uit van dat onderzoek. Dat heeft de voorzitter van het comité Tsunekazu Takeda woensdag gezegd tegen een parlementaire commissie in Japan, meldt persbureau Reuters. De Franse justitie onderzoekt de betaling al.

Eerder weigerde Takeda tegenover het Japanse parlement details over de betaling te verstrekken. Volgens hem ging het om een vertrouwelijke betaling en heeft hij toestemming nodig van de ontvangende partij om over de betaling uit te wijden. Wel liet hij weten dat de betaling legale adviseringskosten betreft. De stap die Takeda nu neemt, lijkt het gevolg van politieke druk. De Japanse premier Shinzō Abe zei dat Japan zijn volledige medewerking verleent aan het Franse onderzoek.

Een team van onder meer externe advocaten moet de toewijzingsprocedure gaan onderzoeken. “We gaan nogmaals met de mensen praten die bij het bid betrokken waren om te kijken of er illegale handelingen hebben plaatsgevonden,” aldus Takeda.

Singapore

Vorige week berichtte de Britse krant The Guardian over de verdachte overboeking. Het team dat de organisatie van de Olympische Spelen in 2020 binnen moest halen, betaalde 1,3 miljoen euro aan Black Tidings in Singapore, dat vermoedelijk een brievenbusfirma is.

De rekeninghouder is Ian Tan Tong Han, een vriend van Papa Massata Diack, de zoon van Lamine Diack. Zoon Diack zou als marketingsconsultant van de internationale atletiekunie toegang tot de rekening hebben gehad, vader Diack is verdachte in meerdere corruptieschandalen en werd daarom vorig jaar geroyeerd als IAAF-voorzitter en erelid van het IOC. De rekening maakt onderdeel uit van meerdere corruptieonderzoeken.

In maart werd al bekend dat Frankrijk de toewijzingen van de Olympische Spelen van 2016 en 2020 onderzoekt. Ook doet Frankrijk onderzoek naar corruptie binnen de IAAF. Lamine Diack wordt ervan verdacht 5 miljoen dollar te hebben gevraagd om zijn stem aan Tokio te geven.