Nieuw bedrijf gaat weer Nokia-smartphones maken

HMD krijgt een licentie van Nokia. Na de overname van de telefoontak van Nokia door Microsoft, verdween de naam een tijdje van smartphones.

De Nokia Lumia 820 uit 2012 is een van de laatste smartphones die nog onder eigen beheer werd gemaakt. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het nieuw opgerichte Finse bedrijf HMD gaat onder de merknaam Nokia smartphones, tablets en zogeheten featurephones produceren. Nokia maakte woensdag bekend het bedrijf daarvoor een exclusieve licentie te verlenen voor in ieder geval de komende tien jaar.

Met deze stap keert Nokia als merknaam terug op de smartphonemarkt. In 2013 werd de telefoontak van de Finse fabrikant overgenomen door Microsoft. Onder de naam Nokia maakte Microsoft nog een tijdje smartphones, maar daar stopte het eind 2014 mee. Sindsdien werden er nog wel Nokia-featurephones, simpele mobieltjes, door Microsoft geproduceerd.

Woensdag werd ook bekend dat Microsoft zijn featurephonedivisie verkoopt aan FIH Mobile, een dochterbedrijf van het Taiwanese Foxconn dat onder meer de iPhone en iPad maakt voor Apple. Met de verkoop van de divisie is 350 miljoen dollar gemoeid. Alle 4.500 werknemers gaan over naar FIH Mobile, net als een Vietnamese fabriek. FIH Mobile en HMD gaan samenwerken om ook Nokia-featurephones te maken. Microsoft blijft zelf gewoon smartphones maken.

Android

Wanneer er nieuwe Nokia’s kunnen worden verkocht, is nog niet bekend. Wel dat de smartphones en tablets Android als besturingssysteem krijgen. HMD zegt in een persverklaring de komende drie jaar 500 miljoen dollar in marketing te willen steken.

De topman van het bedrijf zal Arto Nummela worden, een oud-werknemer van Nokia die nu een hoge functie heeft bij de telefoondivisie van Microsoft. In het bestuur van HMD zal ook iemand van Nokia plaatsnemen.

Telecommunicatie

Nokia was lange tijd een van de grootste mobiele telefoonfabrikanten, maar het bedrijf kon de concurrentie met de iPhone niet aan. Daardoor leed het grote verliezen. De telefoontak werd verkocht aan Microsoft voor een kleine 6 miljard euro, de digitale kaartentak HERE werd verkocht aan Audi, BMW en Daimler, voor bijna 3 miljard euro.

Daarna legde Nokia zich vooral toe op telecommunicatie-apparatuur. In december 2015 werd het Franse Alcatal-Lucent voor 15,6 miljard euro overgenomen. Daarmee hoopte het beter te kunnen concurreren met Ericsson, Cisco en Huawei.