Met een beetje hulp van je stofzuiger bonbons maken

Je hebt van die producten waarvan je de aantrekkingskracht niet snapt, tot je ze een keer in actie hebt gezien en denkt: goh, toch wel leuk. Neem de 3D-printer. Een drone. Of de FormBox, het apparaat dat nu op crowdfundingsite Kickstarter populair is. Het is een ‘fabriek voor op de keukentafel’ en maakt kleine producten met behulp van je stofzuiger. Die kleine producten kunnen van alles zijn: van waxinelichtjeshouders tot lampenkappen tot vormpjes om chocolade in te gieten zodat je zelf bonbons kunt maken. Het werkt zo: je krijgt een machine (de FormBox) en wat vellen materiaal, zoals een vel ‘plastic’. Dat vel leg je op de FormBox om het te verhitten, zodat het flexibel wordt. Vervolgens leg je een al bestaande 3D-versie van je product op de FormBox, en trek je met behulp van je stofzuiger het vel vacuüm over je 3D-versie, totdat het hard wordt en je een mal hebt gecreëerd. Die vorm of mal kun je dan opvullen met een materiaal naar keuze. Dus stel: je zou een waxinelichtjeshouder willen maken, dan hol je een aardappel uit om een 3D-vorm te creëren. Vervolgens trek je er een vel plastic overheen en zuig je het vacuüm zodat je een mal hebt, en daarna vul je de mal met gips om er een gipsen houder van te maken. Dus zo heb je je eigen fabriek, maar dan thuis. Het lijkt een gedoe, maar maakt knutselen eigenlijk juist simpel.