Macedonisch parlement gelast verkiezingen af

De verkiezingen waren bedoeld om een einde te maken aan de politieke crisis in het land.

Parlementsleden kwamen vanmiddag bijeen in Skopje om over de verkiezingen te praten. Foto Boris Grdanoski / AP

De voor 5 juni geplande parlementsverkiezingen in Macedonië zijn door het parlement afgelast. Er is geen nieuwe datum voor de stembusgang vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters.

Het uitschrijven van verkiezingen werd juist gezien als onderdeel van een akkoord dat met de Europese Unie werd gesloten om de politieke crisis in het kleine Balkanland te bezweren. Al ruim een jaar is er onrust in het land vanwege een afluisterschandaal, waarbij meer dan twintigduizend burgers werden afgeluisterd.

Grondwettelijk hof

Eerder op de dag deed het Constitutioneel Hof al een uitspraak waarmee alle verkiezingscampagneactiviteiten tot nader order stil kwamen te liggen. Het hof wil onderzoeken of de beslissing om het parlement te ontbinden om verkiezingen te houden wel strookt met de grondwet. De zaak was aangespannen door een partij uit het huidige kabinet.

De EU was overigens juist blij met de uitspraak van het hof, omdat de Unie niet geloofde dat de stembusgang op de afgesproken datum op een gedegen manier nog georganiseerd kon worden. Ook hadden bijna alle Macedonische partijen aangegeven de stembusgang te zullen boycotten. Slechts één partij voerde überhaupt campagne.

Wel drong de EU er bij Skopje op aan om de politieke problemen die het land in hun greep houden aan te pakken. Macedonië streeft ernaar lid te worden van de EU. Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei woensdag dat Macedonië de politieke crisis moet beëindigen als het land nog lid wil worden van de NAVO.

Pardon voor verdachten

Onder meer journalisten en rechters zijn sinds 2006 op grote schaal getapt, zo meent de oppositie, die het schandaal aan het licht bracht. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van voormalig president Nikola Gruevski – die in januari aftrad – en zijn bondgenoten. Zij ontkennen dit te hebben gedaan. Tot de grote schrik van de oppositie liet huidig president Gjorge Ivanov vorige maand weten dat 56 politici die worden verdacht van betrokkenheid bij het schandaal niet zullen worden vervolgd.

Sindsdien heeft de onrust in het land een nieuwe impuls gekregen. De oppositie eist het ontslag van Ivanov. Kort na diens uitspraken gingen duizenden boze burgers de straat op in Skopje. Zij raakten slaags met de politie en gooiden stenen naar overheidsgebouwen. De EU wil dat Ivanov zijn besluit herziet en alsnog tot vervolging van schuldigen overgaat.