Lula’s voormalige rechterhand krijgt 23 jaar cel in Petrobras-schandaal

José Dirceu was betrokken bij het Petrobras-schandaal, de grootste corruptiezaak in de geschiedenis van Brazilië.

Archieffoto van José Dirceu. Foto José Cruz / Agência Brasil via Wikimedia Commons

Hij was de rechterhand van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) en moet nu zo goed als de rest van zijn leven de bak in. José Dirceu (70), kabinetschef onder ‘Lula’, is door de federale rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar en 3 maanden voor zijn betrokkenheid bij het Petrobras-schandaal, het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van Brazilië.

Dirceu is schuldig bevonden aan corruptie, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. In 2014 kwam aan het licht dat het semi-staatsoliebedrijf Petrobras miljarden aan steekpenningen ontving van bouwbedrijven in ruil voor opdrachten en dat politici werden omgekocht in ruil voor politieke steun.

Lula is in dit corruptieschandaal ook aangeklaagd. De tijdelijk geschorste president Dilma Roussef wilde Lula onlangs als stafchef benoemen, maar door grootschalige protesten werd dit plan in de ijskast gezet.

Tweede veroordeling voor Dirceu

Dirceu werd in oktober 2012 al veroordeeld tot bijna elf jaar celstraf in een andere corruptiezaak, waarin hij in het parlement stemmen kocht met overheidsgeld. Hij zit momenteel al die gevangenisstraf uit. Die veroordeling werd gezien als een keerpunt, waarna de politieke elite niet langer meer ontsnapte aan celstraffen in corruptiezaken.

Vorige week werd president Dilma Rousseff voorlopig geschorst door de Senaat vanwege het sjoemelen met de overheidsbegroting. Michel Temer (75) neemt de plaats in van Rousseff.

Temer wordt ook verdacht in het Petrobras-schandaal. Daarnaast loopt ook nog een aparte afzettingsprocedure tegen hem, voor zijn rol als vicepresident naast Rousseff.