Klaslokaal vol dwarsliggers

De prille twintigers in het klaslokaal van de Noorse documentaire Rebels hebben al een lang leven van spijbelen, schoolverlaten, tienerzwangerschappen en kleine en grotere criminaliteit achter de rug. En nu zijn ze te oud om het allemaal nog als jeugdige opstandigheid af te kunnen doen. Dus moeten ze worden klaargestoomd om de draad weer op te pakken in de burgermaatschappij. Regisseur Kari Anne Moe weet de claustrofobie van het klaslokaal – ruimtelijk, maar ook mentaal – goed te vangen. Middelpunt is de 24-jarige Jan Olav, een dyslectische driftkikker, die steeds weer in zijn oude fouten vervalt. Natuurlijk moet er aan het einde van de film een sprankje hoop gloren, en de deur naar de toekomst worden opengezet. Maar de kracht van de film ligt in de rauw-authentieke momenten die daaraan vooraf gaan.