Organisatie die veteranen laat klokkenluiden vreest actie justitie

Israëlische militair op foto ngo.
Israëlische militair op foto ngo. Foto BTS

De Israëlische openbaar aanklager heeft een rechtszaak aangespannen tegen de veteranenorganisatie Breaking the Silence, die ex-soldaten anoniem laat getuigen over hun tijd in het leger. Doel van de zaak, die aankomende zondag dient, is om de ngo te dwingen om de naam van minstens één getuige te openbaren. Volgens Breaking the Silence bedreigt deze zaak het voortbestaan van de organisatie.

De getuige in kwestie heeft vorig jaar een verklaring afgelegd over de Gaza-oorlog van 2014. Deze getuigenis werd opgenomen in een rapport van Breaking the Silence, waarvan de belangrijkste conclusie was dat het Israëlische leger te weinig had gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. De getuige in kwestie, een militair van lage rang, wordt daarentegen verdacht van een relatief klein vergrijp.

Breaking the Silence beroept zich op bronbescherming en het publieke belang van de onthullingen. Zegsman Yehuda Shaul: ,,Wij geven desgewenst extra informatie aan justitie, maar geen persoonsgegevens.” Als de organisatie dit wel zou doen, aldus Shaul, zou geen enkele veteraan het nog aandurven om te getuigen. „Dan kunnen we wel ophouden.”

De zaak past in een trend waarin Israëlische mensenrechtenorganisaties in het algemeen, en Breaking the Silence in het bijzonder, onder vuur liggen. Veel Israëliërs, onder wie prominente politici, vinden dat de ngo de vuile was buiten hangt. De ultrarechtse partij Het Joodse Huis heeft een wetsvoorstel ingediend om de organisatie te verbieden.

Het afgelopen half jaar heeft Breaking the Silence onder meer last gehad van cyberaanvallen, infiltranten in de organisatie, en zeker vier opzettelijk valse getuigenissen. Een ervan was afkomstig van Oren Hazan, inmiddels Knesset-lid voor de Likud-partij van premier Netanyahu.

De openbaar aanklager zei in een reactie dat het publieke belang juist gediend is bij vervolging van de verdachte getuige. Volgens het leger beschikt deze persoon over „belangrijke informatie om zware verdenkingen te kunnen onderzoeken”.