IS in Libië verantwoordelijk voor zeker 49 executies

Uit een rapport van Human Right Watch blijkt dat Islamitische Staat een gruwelbewind voert in de Libische havenstad Sirte.

Inwoners van de Libische stad Benghazi protesteren tegen een westerse interventie in Sirte. Ze willen dat de Libische eenheidsregering met westerse wapens de strijd opneemt tegen IS. Foto Abdullah Doma/ AFP

Islamitische Staat (IS) voert een gruwelbewind in de Libische stad Sirte en omliggende gebieden. De terreurbeweging heeft sinds februari vorig jaar zeker 49 executies uitgevoerd, dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van Human Right Watch (HRW)

De mensenrechtenorganisatie heeft voor de publicatie We Feel We Are Cursed: Life under ISIS in Sirte, Libya 45 voormalige inwoners uit Sirte geïnterviewd. Een aantal van hen heeft familieleden verloren die gedood zijn door IS of gevangen zijn genomen.

‘Leven in Sirte is ondraaglijk’

In februari 2015 veroverden extremistische milities de havenstad Sirte, de geboortestad van de voormalig Libische dictator Gaddafi. De sympatisanten van IS lanceerden een propagandavideo waarin ze zeiden: “Eerst hebben jullie ons op een heuvel in Syrië gezien. Nu zijn we ten zuiden van Rome, in Libië.” De eerste terreurdaad van dit kalifaat in Libië was de executie van 21 Egyptische koptische christenen.

In het afgelopen anderhalf jaar zijn ook inwoners van Sirte slachtoffer geworden van het IS-bewind. De terreurorganisatie heeft gevangen genomen strijders, politieke tegenstanders en mensen die beticht zijn van spioneren, tovenarij en het beledigen van God onthoofd of voor een vuurpeleton gezet.

Zelfs voor moslims die de regels van het kalifaat volgen heerst er een schrikbewind, aldus terrorismeonderzoeker Letta Tayler. In het rapport wordt de 30-jarige Ahlam, een pseunoniem, opgevoerd.

“Het leven in Sirte is ondraaglijk. Iedereen leeft in angst. Ze doden onschuldige mensen. Er is geen eten. Het ziekenhuis heeft geen dokters of verpleegkundigen en er zijn geen medicijnen. Verder zijn er op elke straathoek spionnen. De meeste inwoners hebben Sirte verlaten, maar wij zitten hier gevangen. We hebben niet genoeg geld om te vertrekken.”

Sinds augustus vorig jaar controleert IS de gehele stad Sirte, inclusief de (lucht)haven, electriciteitscentrales en alle overheidsinstellingen. Het is daarmee het grootste gebied van IS buiten Irak en Syrië.

Wapenleveranties voor strijd tegen IS

Op maandag liet een groep internationale grootmachten, onder leiding van de Verenigde Staten, weten dat ze wapens willen leveren aan de Libische regering van nationale eenheid om IS te bestrijden. Ze willen daarmee een uitzondering maken op een VN-embargo.

De wapenleveranties moeten tevens de positie versterken van de Libische eenheidsregering die onder bemiddeling van de VN is gevormd. Die regering moet een einde maken aan de burgeroorlog in Libië tussen de twee regeringen, de ene in Tripoli en de andere in het oosten van het land. Het risico is wel dat de wapens in verkeerde handen vallen.