IMF akkoord met Oekraïense hervormingen voor laatste noodsteun

In juli bekijkt het IMF of het de laatste, en vertraagde, tranche van 1,5 miljard euro noodsteun aan Oekraïne kan geven.

Een oudere vrouw verkoopt bezittingen op een vlooienmarkt in Oekraïne. Foto Efrem Lukatsky / AP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een akkoord bereikt met Oekraïne over de laatste hervormingen die het land nog moet doorvoeren om in juli de derde tranche noodsteun van 1,5 miljard euro te kunnen ontvangen. Dat meldt het IMF woensdag.

Het IMF bezocht Oekraïne afgelopen week om de hervormingsmaatregelen te bekijken. Volgens Ron van Rood van het IMF heeft Oekraïne voldoende stappen gezet om de stabiliteit in het land te herstellen, maar moet de regering meer doen om de laatste steun te kunnen ontvangen. Zo moeten meer stappen gezet worden om de transparantie in de wetshandhaving te vergroten en moeten “grote en inefficiënte staatsbedrijven” verder hervormd worden.

In februari waarschuwde IMF-chef Christine Lagarde nog dat het IMF-steunprogramma, waarvan de Oekraïense economie sterk afhankelijk is, niet kan doorgaan als Kiev geen serieus werk maakt van het doorvoeren van hervormingen en het aanpakken van corruptie.

17,5 miljard

Het derde geldpakket heeft grote vertragingen opgelopen vanwge de politieke onrust in Kiev. Vorige maand kreeg het land een nieuwe premier. In totaal zegt het IMF 17,5 miljard euro toe. Daarvoor moet Oekraïne steeds aan vastgestelde voorwaarden hebben voldaan.

Het IMF moest wel de eigen huisregels aanpassen om aan Oekraïne te kunnen blijven lenen, ook als het een schuld heeft bij Rusland. Tot voor kort kon het IMF geen hulp verlenen aan landen die jegens andere lidstaten in gebreke zijn gebleven.

Rusland klaagde Oekraïne in februari aan wegens een schuld van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro). De 3 miljard dollar was een eerste deel van een geldinjectie van 15 miljard dollar die Rusland in 2013 aan toenmalig president Janoekovitsj beloofde. Nadat het geld was overgemaakt viel de regering door de pro-westerse protesten.

Lees ook de column van Caroline de Gruyter Hoe principiële posities toch vloeibaar worden
    • Menno Sedee