‘Ik vind geld minder belangrijk dan doen waar ik blij van word’

Verdienen en uitgeven Pieter-Bas van der Linden (27) is management trainee bij Randstad Groep Nederland en werkt een dag per week in een denktank. Samen met zijn vriendin woont hij in Amsterdam.

Bob van der Vlist

IN

‘Dit is de laatste functie die ik bekleed voordat mijn traineeprogramma deze zomer ten einde loopt. Ik heb veel geleerd in de afgelopen twee jaar op het gebied van management, commercie en het leggen van contacten met klanten. Daarnaast heb ik ook een landelijke campagne georganiseerd. Het is hard werken - ik moet veertig uur werk in een week van vier dagen zien te proppen, omdat ik één dag in de week met andere trainees in een denktank werk. Ik krijg wel ontzettend veel energie van dit programma. Ik word in staat gesteld alles uit mezelf te halen en me snel te ontwikkelen.

„Ik begon bij Randstad met een inkomen van 2.500 euro bruto. In de loop van de tijd is dat nog wat omhoog gegaan. Ik kan er de vaste lasten van betalen, in Amsterdam wonen en er leuke dingen van doen. In die zin is het voor nu zeker genoeg. Wel hoop ik dit salaris over vijf jaar verdubbeld te hebben, dat zou ook passen bij de carrièreontwikkeling die ik door wil maken. Maar een hoger salaris is niet per se een streven. Ik heb tijdens dit traineeprogramma geleerd dat het belangrijkste is dat ik doe wat ik écht leuk vind. Ik ken studiegenoten die voor het grote geld zijn gegaan, en zich daarom op de bankenwereld richtten. Dat deed ik aanvankelijk ook, maar ik heb gelukkig vrij snel ingezien dat geld niet de belangrijkste drijfveer is. Ik houd mijzelf uiteindelijk liever bezig met waar ik goed in wil worden en wat ik leuk vind.”

UIT

‘Ik houd erg van reizen, dus daar ben ik wel veel geld aan kwijt. Zo zijn mijn vriendin en ik in januari drie weken naar Thailand geweest. In het noorden van het land hebben we een tocht door de jungle gemaakt, in het zuiden hebben we op het strand gelegen. Zo zie ik mijn vakanties het liefst: ontspannen, maar genoeg te ondernemen. Thailand heeft een hele mooie cultuur en natuur. De curry’s zijn er fantastisch lekker, en de mensen heel vriendelijk. In totaal was ik 1.800 euro kwijt, maar dat was het zeker waard .

„Verder geef ik graag geld uit aan sporten. Ik heb vroeger fanatiek gehockeyd, maar tegenwoordig houd ik me door mijn drukke baan vooral bezig met hardlopen. Om toch een soort wedstrijdelement te hebben, probeer ik iedere maand aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Vaak doe ik dat met het Randstad Running Team. Aan alle benodigdheden – een sporthorloge, kleding, voeding, hardloopschoenen – geef ik gemiddeld zo’n 40 euro per maand uit. Daarnaast heb ik een trainer, wat me eveneens 40 euro in de maand kost. Voor het bezoeken van voetbalwedstrijden ben ik altijd in, maar niet op vaste basis. Zo ben ik laatst voor 60 euro naar Ajax-PSV geweest. Dat was heel leuk, maar ik ben niet zo’n grote fan dat ik geld wil besteden aan een seizoenkaart en iedere week op de tribune ga zitten. Het is overigens jammer dat Nederland niet meespeelt tijdens het EK, anders was ik daar zeker heengegaan.”