‘Ik had nog nooit een schaar in mijn hand gehad’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Rutger Bruggeling (38) deed het gewoon. Hij nam ontslag als ICT’er en werd kapper.

Dieptepunt: „Als het 35 graden is en er geen hond naar de kapperszaak komt. Dan is er niets te doen.”

Hoogtepunt: „Na drie jaar werd ik derde bij de Coiffure Award, een haarmodefotografiewedstrijd voor kappers uit heel Nederland.”

Klaar met een kantoorbaan

„‘Als ik haren knippen niet leuk vind, ga ik toch gewoon weer iets anders doen?’ dacht ik toen ik tien jaar geleden ontslag nam als ICT’er en kapper werd. Ik had zeven jaar in verschillende functies bij een detacheringsbureau voor ICT’ers gewerkt en stond op het punt promotie te maken. In plaats daarvan ben ik opgestapt. Ik was gewoon klaar met een kantoorbaan, ik wilde meer vrijheid en met mijn handen werken.”

Het begon als geintje

„Op dat moment had ik nog nooit een kappersschaar in mijn hand gehad, maar een vriend van me had een kapsalon in Apeldoorn, Waxx, waar ik na sluit vaak drankjes ging doen. Willy, de eigenaar, vroeg dan soms: ‘Waarom kom je niet bij mij werken?’ Het begon als een geintje, maar hij heeft het jarenlang gevraagd. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Ik doe het gewoon.’”

Twee jaar lang opleiding

„Ik volgde twee jaar lang een interne opleiding bij Waxx en heb zo’n 500 modellen geknipt voor ik mijn eerste échte klant kreeg. Het beviel me van het begin af aan, maar het was wel hard werken. Zo loop je in pak door het kantoor, zo sta je naast een jongen van 17, 18 jaar die jou vertelt hoe je iemands haar moet wassen. Maar ik dacht: ‘Als dit is wat ik ervoor moet doen, dan doe ik dat.’”

Sociale contacten

„Ik heb geen seconde spijt gehad. Inmiddels werk ik als zelfstandig kapper en geniet ik van de vrijheid. Als het rustig is kan ik gewoon naar huis. Maar het belangrijkst vind ik het sociale contact en het werken op korte termijn: jij komt bij mij, ik knip je haar, en je gaat even later met een leuk kapsel weer weg. Je bouwt een eigen klantenkring op en het idee dat ze voor jou terugkomen is gewoon heel leuk. Voor de toekomst lijkt het me mooi om ooit mijn eigen vestiging te beginnen.”