Identificatie asielzoekers verloopt onzorgvuldig

Mogelijk worden mensensmokkelaars en potentiële terroristen gemist, blijkt uit onderzoek van Inspectie Veiligheid en Justitie.

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Foto ANP / Robin Utrecht

De identificatie en registratie van nieuwe asielzoekers verloopt onzorgvuldig, waardoor mogelijk mensensmokkelaars en potentiële terroristen worden gemist. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Veiligheid en Justitie in februari uitvoerde bij aanmeldcentra voor asielzoekers. De inspectie heeft vooral kritiek op de centra in Budel en Ter Apel, waar de politie verantwoordelijk is voor de identificatie. Op Schiphol wordt dat uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zag de inspectie bijvoorbeeld dat niet alle bagage van de asielzoekers werd doorzocht. Met het risico dat de politie “documenten of zaken mist die kunnen leiden tot het vaststellen van de identiteit”, schrijft de inspectie.

De gesprekken die bedoeld zijn om persoonlijke informatie – familierelaties, vroegere woonadres, hoeveelheid meegenomen geld – te verifiëren, worden in de praktijk gebruikt om die informatie direct te registeren. “Van verificatie van dergelijke informatie is niet of nauwelijks sprake.”

Kabinet: verbeteringen doorgevoerd

In een reactie schrijven minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) dat ze de conclusies van de Inspectie onderschrijven en dat er sinds februari verbeteringen zijn doorgevoerd. De bewindspersonen hebben de inspectie gevraagd om dit onderwerp in de gaten te blijven houden.

In november vorig jaar had de inspectie ook al kritiek op de identificatie en registratie van asielzoekers.