Grootste medische strafzaak eindigt met vrijspraak voor ex-neuroloog Ernst Jansen

De grootste medische strafzaak in Nederland, die tegen ex-neuroloog Ernst Jansen (70 jaar), is geëindigd met een definitieve vrijspraak. De Hoge Raad maakte dinsdag bekend dat ze het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in stand houdt. Het hof sprak Jansen juni vorig jaar vrij van alle medische verwijten. Het hof achtte niet bewezen dat Jansen zijn patiënten opzettelijk verkeerd had behandeld. Wel werd de ex-arts veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk voor verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Jansen stond onder meer terecht voor verkeerde diagnoses die hij tussen 1997 en 2004 stelde en voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Hij werkte toen in Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij zei bijvoorbeeld dat patiënten alzheimer hadden, terwijl dat niet zo was, en behandelde ze met zware medicijnen. Jansen was in die periode medicijnverslaafd.

Het Openbaar Ministerie eiste tot twee keer toe een celstraf van zes jaar. De rechtbank Overijssel veroordeelde hem tot drie jaar cel.

Slachtoffers van de ex-neuroloog zijn teleurgesteld over het arrest. Volgens letselschade-expert Yme Drost, bij wie zich afgelopen jaren meer dan tweehonderd ex-patiënten en nabestaanden meldden, is hiermee „het stilzitten van het OM in Almelo hard afgestraft”.

De raadsman van Jansen, Peter Plasman, zegt dat de ex-neuroloog opgelucht en blij is.

    • Annette Toonen