Grootste medische strafzaak eindigt met vrijspraak

Als neuroloog was Ernst Jansen nalatig, maar opzet is niet vastgesteld. De Hoge Raad velde het laatste oordeel.

De grootste medische strafzaak in Nederland, die tegen ex-neuroloog Ernst Jansen (70 jaar), is geëindigd met definitieve vrijspraak. De Hoge Raad maakte dinsdag bekend het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in stand te houden. Het hof sprak Jansen juni vorig jaar vrij van alle medische verwijten.

Het hof achtte niet bewezen dat Jansen zijn patiënten opzettelijk verkeerd had behandeld. Wel werd de ex-arts veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk voor verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Jansen stond onder meer terecht voor verkeerde diagnoses tussen 1997 en 2004 en voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Hij werkte toen in Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij zei bijvoorbeeld dat patiënten alzheimer hadden, terwijl dat niet zo was, en behandelde hen met zware medicijnen. Jansen was in die periode medicijnverslaafd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tot twee keer toe zes jaar cel. De rechtbank Overijssel veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf.

Slachtoffers van de ex-neuroloog zijn „diep teleurgesteld” over het arrest. Volgens letselschade-expert Yme Drost, bij wie zich afgelopen jaren meer dan tweehonderd ex-patiënten en nabestaanden meldden, is hiermee „het stilzitten van het OM in Almelo hard afgestraft.” In 2006 kaartte Drost de zaak er voor het eerst aan, maar het duurde tot 2009 voordat justitie actie ondernam.

Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate noemt het oordeel van de Hoge Raad een juridisch-technische uitkomst. „Volgens het hof is Jansen nalatig geweest en heeft hij fouten gemaakt, maar het hof heeft (voorwaardelijke) opzet niet kunnen vaststellen. Dan volgt vrijspraak. Van de tuchtrechter kreeg Jansen wel een flinke tik op zijn vingers.” Die bepaalde dat Jansen nooit meer als arts mag werken.