Dag drie: Verschuren goud, Kromowidjojo zilver, Heemskerk brons

Verschuren had tot nu toe twee EK-medailles uit 2010. Kromowidjojo en Heemskerk werden in de tweede helft ingehaald.

Sebastiaan Verschuren na de 200 meter vrije slag op het EK zwemmen. Foto Olaf Kraak / ANP

Sebastiaan Verschuren heeft op de Europese Kampioenschappen in Londen de gouden plak veroverd op de 200 meter vrije slag. Hij zwom een tijd van 1.46,02. Even later veroverde Ranomi Kromowidjojo zilver op de honderd meter vrije slag. In dezelfde race tikte Femke Heemskerk als derde aan.

De Nederlandse vrouwen moesten de Zweedse favoriet Sarah Sjöström voor laten gaan. Zij noteerde 52,82, Kromowidjojo 53,24 en Heemskerk 53,72. De Nederlanders tikten halverwege nog precies tegelijk als eerste aan, maar moesten het in de tweede helft afleggen tegen de Sjöström. (Alle uitslagen 100m vrij)

In hetzelfde bad won Kromowidjojo nog olympisch goud op de 100 meter vrij in 2012 (en op de 50 meter). Kromowidkjojo heeft nog nooit een individuele titel behaald op een Europees toernooi. Een hersenvliesontsteking, vormverlies en een onhandig schema hielden haar daar telkens van weg.

Race van Verschuren

De winnende slagen van Verschuren maakte hij vooral in de laatste vijftig meter. Hij haalde de Serviër Velimir Stjepanovic in de tweede helft van de race in. Hij was wel langzamer dan zijn tijd in de halve finale (1.45,87). Verschuren heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio.

Stjepanovic werd tweede in 1.46,26 en de Brit James Guy derde (1.46,42). De Nederlander Maarten Brzoskowski eindigde in de finale als zevende (1.47,85). (Alle uitslagen 200m vrij)

Maandagavond verbeterde Brzoskowski het veertien jaar oude nationale record van Pieter van den Hoogeband op de 400 meter vrije slag. Op die afstand mag Brzoskowski ook naar Rio.

De 27-jarige Verschuren had tot vandaag twee EK-medailles op zak. Hij behaalde brons op de 200 meter vrije slag op de EK in 2010 in Boedapest. Toen werd hij ook derde bij de 100 meter estafette. Bij de EK van 2014 in Berlijn werd hij zesde op de 200 meter vrije slag.

Ook goud op 4×100 dames

Maandag wonnen de dames goud op de 4×100 meter vrije slag. Het team met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer noteerde een tijd van 3.33,80. Dat was ruim sneller dan Italië, dat met 3.37,68 het zilver pakte en de nummer drie Zweden (3.37,84).