Geriatrische wraakfilm

De Holocaust is een gevoelig onderwerp, dat niettemin – of juist daarom – een ongelooflijke hoeveelheid pulp aantrekt. In Remember van regisseur Atom Egoyan speelt Christopher Plummer de negentigjarige Zev: een overlevende van de Holocaust die ondanks zijn zware alzheimer, op zoek gaat naar de oorlogsmisdadiger die zeventig jaar geleden zijn familie vermoordde. Hij krijgt een zwaar pistool mee en instructies van Max, een collega-bewoner van zijn verzorgingshuis, die nog wèl helder van geest is. Dat klinkt vergezocht, en dat is het ook. De film wordt er niet beter op als Max onderweg op karikaturale neonazi’s stuit, want dat wapen van hem moet natuurlijk wel afgaan. Remember kan maar niet kiezen tussen volwassen drama, het goedkope wraakplot en de gimmick van een vergeetachtige bejaarde in een roadmovie.