Boeken

Frank Westerman gastschrijver aan Universiteit Leiden

Met aanstelling van Westerman wil de universiteit de ruimte geven aan een auteur die “op literaire wijze onderzoekt hoe onze geschiedenis in elkaar zit”.

Frank Westerman volgt Tom Lanoye op als gastschrijver aan de Universiteit Leiden. ANP KIPPA FERDY DAMMAN

Schrijver Frank Westerman is de komende herfst gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Met aanstelling van Westerman wil de universiteit de ruimte geven aan een auteur die “op literaire wijze onderzoekt hoe onze geschiedenis in elkaar zit”.

Westerman (Emmen, 1964) publiceerde vorige maand Een woord een woord, waarin hij onder meer aan de hand van de Molukse treinkapingen onderzoekt wat taal kan uitrichten tegen terreur. In een reeks van vier openbare ‘anatomie-lessen’ wil Westerman in Leiden de literaire reportage zin voor zin ontleden. Na deze openbare inleiding volgen werkcolleges waarin de studenten zelf leren reportages te schrijven en redigeren.

Het gastschrijverschap in Leiden wordt georganiseerd in samenwerking met NRC Handelsblad. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de jaarlijkse Albert Verwey-lezing, die Westerman op 3 november 2016 zal houden. Westerman volgt Tom Lanoye op. De eerste gastschrijver was Gerard Reve in 1985.

Blogger

Arjen Fortuin

Arjen Fortuin is literair redacteur van NRC Handelsblad. Hij schaatst niet erg snel, niet erg ver, maar wel zeer enthousiast.