FIOD gaat spelerstransfers FC Twente onderzoeken

Het onderzoek gaat waarschijnlijk onder meer over de transfer van Tadic naar Southampton.

Ronald Koeman en Dusan Tadic van Southampton tijdens de oefenwedstrijd tegen FC Groningen in juli 2015. Foto Olaf Kraak / ANP

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaat onderzoek doen naar mogelijke fraude bij spelertransfers van FC Twente. Dat meldt het Functioneel Parket, waar het FIOD onder valt aan persbureau ANP. Een woordvoerder van het Functioneel Parket kon niet zeggen om welke spelers het gaat.

Het onderzoek gaat naar alle waarschijnlijkheid over de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in juli 2014. Daarbij inde een zaakwaarnemer 3,6 miljoen euro. Met hem werd in de zomer van 2014 een dubbele vergoeding afgesproken. De ‘tweede’ 1,8 miljoen euro werd door FC Twente niet gemeld aan de KNVB, terwijl de club onder toezicht van de voetbalbond stond. Via schijnfacturen is het restant later gepoogd uit te smeren over het huidige boekjaar.

Pas in januari dit jaar trad de nieuwe interim-directeur Jacobs naar buiten over deze misleiding, waarna afgelopen april weer puntenaftrek volgde voor het intrekken van de halfjaarcijfers. Na het onderzoek van Ben Knüppe in opdracht van de KNVB trad het bestuur, op de relatief nieuwe en onwetende commissaris Ton Heerts na, begin maart af.

Degradatie

Vandaag deed de licentiecommissie van de KNVB het voorstel om FC Twente terug te zetten in de Jupiler League vanwege financieel wanbeleid. Een volledige intrekking van de proflicentie vindt de commissie “op basis van goede werk het voorbije half jaar” disproportioneel.

Opvallend is dat in het besluit van de licentiecommissie ook gesproken wordt over onregelmatigheden bij de transfers van Jésus Corona en Orlando Engelaar:

“Ook in die - op 15 december 2015 voor de licentiecommissie nog onbekende – kwesties is sprake geweest van opzettelijke en doelbewuste misleiding van de licentiecommissie door FC Twente.”

Of de FIOD hier ook onderzoek naar doet, is onbekend. Het onderzoek gaat waarschijnlijk maanden duren.