FC Twente teruggezet naar Jupiler League, club ‘verbijsterd en teleurgesteld’

Dat heeft de licentiecommissie van de KNVB woensdag besloten, die het een “tweede kans” noemt voor de club uit Enschede. FC Twente heeft juridische bijstand ingeschakeld bij de bestudering van de uitspraak.

Stadion De Grolsch Veste van FC Twente.
Stadion De Grolsch Veste van FC Twente. Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente degradeert naar de eerste divisie. Dat heeft de licentiecommissie van de KNVB woensdag besloten, die het een “tweede kans” noemt voor de club uit Enschede. FC Twente heeft juridische bijstand ingeschakeld bij de bestudering van de uitspraak.

Volgens de licentiecommissie zou intrekken van de licentie “gezien het verleden gerechtvaardigd” zijn maar “op basis van goede werk het voorbije half jaar” acht de commissie dat “disproportioneel”. In de uitleg bij het oordeel erkent de licentiecommissie dat “de grenzen van het reglement” zijn opgezocht. Het compromis luidt dat de licentiecommissie “de licentie onvoorwaardelijk intrekt maar de gevolgen beperkt door toekenning van een licentie voor de Jupiler League”.

De licentiecommissie noemt het handelen FC Twente onder vorig bestuur “zonder omhaal van woorden frauduleus”. FC Twente wordt met name verweten dat in de vergadering met de licentiecommissie in december vorig jaar niet naar buiten is getreden over het Tadic-dossier. Daarbij werd voor een zaakwaarnemer bij de transfer van speler Dusan Tadic in de zomer van 2014 een dubbele vergoeding afgesproken, maar de tweede 1,8 miljoen euro werd niet in dat boekjaar opgenomen.

Pas in januari dit jaar trad de nieuwe interim-directeur Onno Jacobs naar buiten met deze misleiding. De licentiecommissie zou nu van oordeel zijn dat de feiten, indien ze toen al bekend waren, ernstig genoeg waren om de licentie te ontnemen. De degradatie kan daarmee als een compromis gezien worden.

Het oordeel van de licentiecommissie:

Overwegingen licentiecommissie KNVB by Billy Gentry

Verbijsterd

FC Twente is “verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof”, zei Jacobs tijdens een persconferentie woensdag:

“De licentie van FC Twente is alsnog onvoorwaardelijk ingetrokken op basis van het niet integer handelen van het oude FC Twente. En FC Twente krijgt een nieuwe licentie. Dit op basis van het nieuwe FC Twente, zoals dat sinds een paar maanden functioneert. Die nieuwe licentie plaatst FC Twente echter terug naar de Jupiler League. Dat voelt, zoals u allen zult begrijpen, als een mokerslag.”

Jacobs zei dat iedereen bij het ‘nieuwe’ FC Twente overtuigd was dat aan alle voorwaarden is voldaan. “Met dit voorgenomen besluit, in deze nieuwe variant, hebben wij nooit rekening gehouden.” Op de gevolgen voor de clubs kon Jacobs nog niet ingaan.

Twente houdt volgens hem “alle opties open”. Maar stappen moeten wel binnen “dagen” genomen worden. Jacobs vermoedt dat de financiële consequenties groot kunnen zijn.

Jaarcijfers

FC Twente zit al sinds voorjaar 2014 in de categorie 1 van clubs met een zorgwekkende financiële huishouding. Op 1 mei dit jaar moest de club aantonen dat met de meest recente jaarcijfers en halfjaarcijfers, die die dag ingeleverd moesten worden bij de KNVB, genoeg punten werden behaald om op termijn weer in categorie 2 te komen.

De licentiecommissie trok in december vorig jaar de licentie voorwaardelijk in en strafte de club met uitsluiting van Europees voetbal wegens een niet aan de KNVB voorgelegd aanvullend contract met investeerder Doyen. De feiten die daarna niet tijdig zijn gemeld door de nog zittende leden van het oude bestuur en de financieel directeur Gerald van den Belt, worden FC Twente zwaar aangerekend. Ook bij transfers van Jésus Corona en Orlando Engelaar zouden onregelmatigheden zijn geconstateerd, zo blijkt uit de toelichting bij de uitspraak, maar daar weidt de licentiecommissie niet verder over uit.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt in het persbericht van de bond opgelucht te zijn. “Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden.”

Timing

De timing van de bekendmaking is opvallend, gezien de promotie/degradatiewedstrijden die deze week nog gespeeld moeten worden. Bij degradatie van FC Twente is Willem II zeker van handhaving, valt op te maken uit de scenario’s die de KNVB schetste in het geval van licentieverlies.