EU geeft Spanje meer tijd om begroting op orde te krijgen

Wel moeten Spanje en Portugal volgens de Europese Commissie snel hun begrotingstekorten terugdringen.

Europees commissaris Pierre Moscovici, die vandaag de beslissingen van de Europese Commissie aankondigde. Foto Martijn Beekman / ANP

De Europese Unie stelt geen boetes in tegen Spanje en andere landen die hun begroting voor een vierde opeenvolgende jaar niet op orde hebben. Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten. De betreffende lidstaten krijgen meer tijd en ruimte om hun begrotingstekorten binnen de door de EU gestelde limieten te krijgen.

Analisten hadden juist verwacht dat de Europese Commissie sancties zou opleggen tegen Spanje omdat het tekort op het budget voor het vierde jaar op rij boven de drie procent lag. Ook was verwacht dat er actie tegen Portugal zou worden ondernomen. Europees commissaris Pierre Moscovici refereerde woensdag aan deze speculaties en zei dat dit “niet de juiste beslissing” op dit moment zou zijn.

‘Eén extra jaar

Maar in plaats hiervan zei de Commissie dat het begin juli “terugkomt op de situatie” inzake de twee landen. Wel drong de Commissie er bij Spanje en Portugal op aan nog in 2016 en in 2017 hun excessieve begrotingstekorten ernstig terug te dringen. Beide landen krijgen één extra jaar om hun zaakjes te regelen, zei Moscovici, “maar niet meer”.

EU-regels gebieden dat het begrotingstekort maximaal op drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag liggen. De staatsschuld mag hooguit 60 procent van het bbp bedragen. De Europese Commissie controleert jaarlijks of eurolanden aan deze eisen voldoen.

De Commissie was positief over Italië en geeft het land meer begrotingsvrijheid na positieve economische cijfers en beleidshervormingen onder premier Matteo Renzi. In november wordt een nieuw rapport over de Italiaanse economie gepubliceerd. België en Finland voldoen aan de EU-eisen, zei de Commissie woensdag.