Een van de door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes terug

Nog 218 andere meisjes die twee jaar geleden ontvoerd werden in het Nigeriaanse Chibok zijn nog vermist.

Still van een video van Boko Haram vlak na de ontvoering in 2014. Foto via AP

Een van de meisjes die twee jaar geleden door de islamitische terreurgroep Boko Haram ontvoerd werden is dinsdag teruggevonden in Nigeria. Amina Ali Darsha Nkeki is de eerste van de 219 ontvoerde meisjes die terecht is. Dat meldt de BBC op basis van activisten. Persbureau AP bevestigt het nieuws op basis van een oom van Amina.

De inmiddels 19-jarige vrouw werd met een baby in het Sambisa-woud gevonden door jagers, vlakbij de grens met Kameroen. Amina werd dinsdagavond naar haar woonplaats Mbalala, vlakbij Chibok, gebracht en woensdag met haar moeder herenigd, volgens AP. Daarna zijn ze naar een militair kamp gebracht.

Ontvoering

In april 2014 werden 276 meisjes ontvoerd van hun middelbare school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Sommigen vluchtten in de uren daarna weer, maar 219 bleven vermist. De ontvoering zette wereldwijd de wreedheden van Boko Ham in de schijnwerpers. De campagne #BringBackOurGirls kreeg internationaal veel aandacht.

Alle andere ontvoerde meisjes zouden volgens Amina onder zware bewaking van Boko Haram in het Sambisa-woud zitten, volgens een verklaring van een activistengroep van de #BringBackOurGirls-campagne, meldt persbureau Reuters. Sommige meisjes zijn in gevangenschap gestorven, meldt AP op basis van de dokter van de familie die met de moeder heeft gepraat. Volgens de oom van Amina gaat het naar omstandigheden goed met haar, zegt hij tegen AP. Wel is ze volgens hem getraumatiseerd.

In april bracht Boko Haram een video naar buiten van vijftien meisjes die op 25 december zou zijn opgenomen. Er bestaan echter grote twijfels of de video inderdaad uit december stamt. Onderzoeker Mausi Segun van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zei onlangs in NRC:

“Vergelijk deze video met de eerste video die naar buiten werd gebracht na de ontvoering. De meisjes zien er bijna hetzelfde uit, zeer gezond en weldoorvoed. Zoiets kan ik me nauwelijks voorstellen na twee jaar. „We hebben gehoord dat Boko Haram de video eerst aan de regering heeft gestuurd om te laten zien dat men bereid was tot onderhandelen. Er werd 60 miljoen dollar [52 miljoen euro] gevraagd voor de vrijlating van de Chibok-meisjes. Toen de regering niet reageerde omdat er geen enkel bewijs over het lot van de meisjes was, bracht Boko Haram de video naar buiten om de druk op te voeren.”

Generatie verstoken van scholing

De Chibok-meisjes zijn lang niet de enige slachtoffers van het geweld dat sinds 2009, toen Boko Haram zijn aanvallen opvoerde, aan meer dan 10.000 burgers het leven heeft gekost. Een hele generatie kinderen is verstoken geraakt van scholing, schreef HRW in een pas verschenen rapport over de aanvallen op het onderwijs. Het is niet bekend hoeveel mensen Boko Haram heeft ontvoerd, maar die aantallen lopen in de duizenden.

Het Sambisa-woud, waar Amina is gevonden: