2Doc: Voor het te laat is NPO 2, 22.55 23.55u.

Afgelopen februari deed de documentaire over de Levenseindekliniek veel stof opwaaien (het woord ‘huppakee’ kreeg een hele nieuwe lading). Euthanasie is ook het thema van de 2Doc Voor het te laat is (KRO-NCRV), over twee vrouwen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Annie Zwijnenberg en Margriet Hermans hebben besloten om hun leven op een waardige manier af te sluiten, voordat de verwoestende effecten van de ziekte ervoor zorgen dat ze wilsonbekwaam zijn. Makers Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings volgen belangrijke momenten in het proces naar de euthanasie van twee mensen die uit het leven willen stappen „voor het te laat is.” We zien ook gesprekken met artsen en de familie. Daarbij komen ook praktische dingen aan bod („Ja, het moet voor die tijd zijn, want je zit ook met de Sinterklaasweek”). Regisseur Van Bronkhorst: „Wat het filmen nog ingewikkelder maakte is dat zowel Annie als Margriet zelf wilden laten zien hoe ondraaglijk hun toestand al was, maar tegelijkertijd vanuit een diep menselijke reflex soms voor de camera verborgen hielden hoe groot hun ontreddering was”.