Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

De nieuwe ‘buddymovie’ van Russel Crowe en Ryan Rosling is fout en erg leuk, de nieuwe X-Men film valt uit de toon door de hersendodende banaliteit.

 • ●●●●

  The Nice GuysActiekomedie

  The Nice Guys is honderd procent formule, maar zo fijn gekalibreerd blijkt die zowaar nog te werken. Het helpt dat Crowe en Gosling een goede match zijn, maar Shane Black heeft ook een scherp oog voor verhoudingen: actie duurt niet te lang, de meeste grappen landen en jaren zeventig-camp overheerst niet. Blacks hang naar melodrama is vervangen door cynisme: The Nice Guys put verdacht veel pret uit het terloops vermoorden van voorbijgangers. Fout, en erg leuk. Lees de recensie: ‘‘Buddymovie’ in de perfecte verhoudingen

  Regie: Shane Black. Met:Russell Crowe, Ryan Gosling, Matt Bomer

  Interview Russel Crowe: De Nieuw-Zeelandse acteur is blij dat de tijdperiode van zijn grootste roem achter hem ligt. “Niemand kan zich voorbereiden op zulke massale aandacht.” Lees het interview: ‘Verhalen moeten in je DNA zitten’
 • ●●●●●

  Freeheld: Geëngageerd drama

  Freeheld is een passieproject van Page, die in 2014 in een spraakmakende toespraak uit de kast kwam als ‘gay’. Toch blijft ze als de wat timide Stacie in de film op de achtergrond. Freeheld concentreert zich op het maatschappelijke en juridische gevecht van de vrouwen; hun liefde komt minder goed uit de verf. Toch interessant, vooral door de reacties op de hele kwestie in de harde politiewereld. Lees de recensie: ‘Strijdbaar tot het einde

  Regie: Peter Sollett. Met: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell

 • ●●●●●

  Rebels Documentaire

  De prille twintigers in het klaslokaal van de Noorse documentaire Rebels hebben al een lang leven van spijbelen, schoolverlaten, tienerzwangerschappen en kleine en grotere criminaliteit achter de rug. Regisseur Kari Anne Moe weet de claustrofobie van het klaslokaal – ruimtelijk, maar ook mentaal – goed te vangen. Maar de kracht van de film ligt in de rauw-authentieke momenten die daaraan vooraf gaan. Lees de recensie: ‘Klaslokaal vol dwarsliggers

  Regie: Kari Anne Moe

 • ●●●●●

  X-Men: ApocalypseSuperheldenfilm

  Vele actiescènes in X-Men: Apocalypse doen de wenkbrauwen fronsen. Egypte wordt goeddeels in puin gelegd als de superhelden het opnemen tegen schurk van dienst, Apocalypse. Ach, het zijn maar Arabieren, moeten ze in Hollywood gedacht hebben. Dit soort ideologische interpretaties zijn altijd leuk om te maken, al was het maar om niet in slaap te vallen bij dit soort gelijkvormige superheldenfilms: ingenieus bedacht, prima acteurs, maar de banaliteit is hersendodend. Lees de recensie: ‘Auschwitz met popcorn

  Regie: Bryan Singer. Met: Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence

 • ●●●●

  Remember Thriller

  In Remember van regisseur Atom Egoyan speelt Christopher Plummer de negentigjarige Zev: een overlevende van de Holocaust die ondanks zijn zware alzheimer, op zoek gaat naar de oorlogsmisdadiger die zeventig jaar geleden zijn familie vermoordde. Remember kan maar niet kiezen tussen volwassen drama, het goedkope wraakplot en de gimmick van een vergeetachtige bejaarde in een roadmovies. Lees de recensie: ‘Geriatrische wraakfilm

  Regie: Atom Egoyan. Met: Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz

 • ●●●●

  Creative ControlScience-fiction

  Creative Control – zwart-wit gefilmd met kleuraccenten bij de virtual reality-scènes – is vooral een satire op hipsters, kille technologie en de oppervlakkige reclamewereld. Maar, jammer genoeg, nogal een tandeloze satire. Iemand een ‘karma latte met geitenmelk’ laten bestellen is toch niet zo heel scherp. Lees de recensie: ‘Virtuele satire mist zijn doel

  Regie: Benjamin Dickinson. Met: Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill

 • ●●●●●

  That Sugar FilmDocumentaire

  De Australische acteur en regisseur Damon Gameau leeft al jaren suikervrij. Maar bij wijze van experiment besluit hij voor That Sugar Film net zoveel suiker te gaan eten als zijn gemiddelde landgenoot, namelijk 40 theelepels per dag. De film lijkt vooral gemaakt voor een publiek van gelijkgestemden, die zich net als Gameau toch al van de suiker hebben afgekeerd. Lees de recensie: ‘Tikje zouteloze suikerfilm

  Regie: Damon Gameau. Met: Hugh Jackman, Stephen Fry

 • ●●●●●

  Angry Birds: The MovieAnimatiefilm

  Angry Bird is niemand anders dan Donald Trump, dat lijkt helder. Leve de razernij, en erg grappig dat Sean Penn, de stem van Hollywood radicaalste links, zijn stem leent aan deze verder vrij matige animatiefilm: visueel eenvoudig, met afgekloven personages, derderangs grappen en een zeer gekunsteld plot. Lees de recensie: ‘Twee helden van onze tijd: Angry Bird is Donald Trump

  Regie: Clay Kaytis, Fergal Reilly

  Achtergrond: Angry Birds: The Movie is de zoveelste poging om van een populair computerspel ook een bioscoopsucces te maken. Dat is niet zo eenvoudig. Lees: ‘Film moet kwakkelende game redden
  • Roderick Nieuwenhuis