Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Algemene Rekenkamer zet kanttekeningen bij prestaties overheid

De Volkskrant analyseert het begrotingstekort aan de hand van jaarverslagen van de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën. Het begrotingstekort is voor het eerst sinds 2006 gedaald, maar toch ziet de krant nog ‘een paar nare onvoldoendes’ in de prestaties van de overheid van het afgelopen jaar.

De krant stipt drie grote en hardnekkige tekortkomingen aan bij de Belastingdienst en de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie, die het gemiddeld rapportcijfer voor het kabinet naar beneden halen.

Zo komt de Belastingdienst om in de technische problemen, die de komende jaren nog niet opgelost zullen zijn en de overgang naar een nieuw belastingstelsel blokkeren. Bovendien werkt de dienst niet hard genoeg aan verbetering. Bij Defensie is de operationele gereedheid verder afgenomen, waardoor Nederland voor het eerst niet kan voldoen aan de doelstelling om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft zijn financieel beheer onvoldoende onder controle. In de praktijk betekent dat dat niet zeker is of de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek terechtkomt, wat potentieël vergaande maatschappelijke gevolgen kan hebben.

Zorguitgaven blijven achter op economische groei

Voor het derde jaar op rij groeien de uitgaven aan zorg minder hard dan Nederlandse economie, schrijft NU.nl. Vorig jaar stegen de zorguitgaven met 0,8 procent naar 95 miljard euro, omgerekend 5.628 euro per Nederlandse inwoner. Dat is 0,4 procent hoger dan in 2014.

Van 2013 tot en met 2015 groeide de Nederlandse economie ieder jaar met gemiddeld 1,7 procent. De zorguitgaven stegen in diezelfde periode jaarlijks met gemiddeld 0,9 procent.

De grootste kostenposten in de zorg zijn dit jaar de asielzoekerscentra, ziekenhuizen en geneesmiddelen. Er werd juist minder geld uitgetrokken voor ouderenzorg, lokaal welzijnswerk, de jeugdzorg en kosten van beheer.

‘Nederland moet leidende rol nanotechnologie behouden’

RTLZ sprak een professor van de Universiteit Twente die zich zorgen maakt over de toppositie van ons land op het gebied van nanotechnologie. Nederland staat volgens Dave Blank wereldwijd op nummer 3 als het op de wetenschappelijke kant van nanotechnologie aankomt:

“Qua realisatie zijn er wel landen die het beter doen dan wij, maar de grote industrie zit nog steeds hier.”

Nanotechnologie kan onder meer maatschappelijke vraagstukken als gezond ouder worden, het opwekken van meer duurzame energie en het terugdringen van de afvalberg op helpen lossen.

Blank ziet vooral groeimogelijkheden voor de sector op het gebied van de productie van nieuwe materialen die warmte of beweging omzetten in energie. Zo zou een broekzak ontwikkelt kunnen worden die je mobieltje oplaadt of kleren die van kleur kunnen wisselen.