Directeuren Vos Transport beboet

Vos uit Deventer zet structureel Oost-Europese truckers in. De inspectie noemt de administratie „onbetrouwbaar”.

Transportbedrijf Vos in Deventer en zijn directeuren zijn beboet door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De reden voor de boetes is de „onvolledige en onbetrouwbare rij- en rusttijdregistratie” waardoor het niet mogelijk is de arbeidstijden van de chauffeurs te controleren. Algemeen directeur Julius Menheere is ook beboet omdat Roemeense chauffeurs bonussen voor afgelegde kilometers kregen, wat bij vermoeidheid gevaarlijke situaties kan opleveren.

Dat blijkt uit rapporten die vakbond FNV met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen. Een woordvoerder van ILT bevestigt de bestuurlijke boetes, maar kan de hoogte niet zeggen. Vos kan nog bezwaar maken.

De FNV verloor gisteren in hoger beroep opnieuw een kort geding tegen Vos (250 trekkers en ruim 300 trailers, 8 vestigingen). De FNV stelt dat Vos zijn Litouwse en Roemeense chauffeurs onderbetaalt en volgens de Nederlandse cao moet betalen. Maar volgens het Gerechtshof in Leeuwarden heeft de FNV niet voldoende aannemelijk gemaakt dat Vos de cao overtreedt. De inspectie- en boeterapporten van ILT zijn echter niet meegewogen in deze uitspraak, omdat de FNV deze pas in een laat stadium verkreeg.

In het rapport dat dateert uit februari constateert de inspectie dat Vos „structureel” buitenlandse chauffeurs inzet van vestigingen in Oost-Europa. De inspectie spreekt van een „significant” verschil in beloning tussen Nederlandse en Litouwse of Roemeense chauffeurs.

De inspectie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen Vos wegens het illgaal inzetten van buitenlandse chauffeurs. Of er strafrechtelijke vervolging komt, is een zaak voor het Openbaar Ministerie, zegt ILT.

De inspectie heeft de administratie van Vos gedurende één maand (november 2014) gecontroleerd. In deze periode heeft Vos over meer dan 1.000 werkdagen van verschillende chauffeurs geen rij- en rusttijden geregistreerd. Op de dagen die wel geregistreerd waren, constateerde de inspectie 216 overtredingen. Uit het rapport blijkt ook dat Vos tijdens de inspectie niet wilde meewerken. „Opdrachtgevers van Vos moeten weten wat voor boevenbedrijf ze inhuren”, zegt Edwin Atema van FNV.

Directeur Menheere van Vos beticht de FNV van „leugens”. Hij benadrukt dat de procedure van de ILT nog niet is afgerond.