Delta Lloyd heeft last van lage rentestand

Door een noodzakelijke aandelenuitgifte in het eerste kwartaal wist de verzekeraar de buffers wel te verbeteren.

Het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Verzekeraar Delta Lloyd heeft in het eerste kwartaal dit jaar flink last gehad van de lage rentestand. Die had een negatief effect op de kapitaalpositie van het bedrijf, laat de onderneming woensdag weten in een handelsupdate. Een aandelenemissie was nodig om de buffers te versterken.

Delta Lloyd kwam de afgelopen periode negatief in het nieuws nadat twee van zijn aandeelhouders een kort geding aanspanden om een voorgenomen aandelenuitgifte te blokkeren. Zij vingen echter bot bij de Amsterdamse ondernemingskamer. Op een speciale vergadering stemden beleggers alsnog in met een nieuwe uitgifte van waardepapieren ter grootte van 650 miljoen euro.

Deze kapitaalinjectie was nodig omdat het het solvabiliteitspercentage, de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen, de afgelopen periode daalde naar 127 procent. Dat was lager dan de 131 procent die Delta Lloyd eind 2015 noteerde. Na de aandelenemissie steeg dit percentage naar 154 procent. Hoewel het bedrijf de buffers daarmee wist te vergroten, is het nog altijd de slechtst gekapitaliseerde verzekeraar in Nederland.

Verkoop belang Van Lanschot

Om op een veilig niveau uit te komen, wil Delta Lloyd de komende periode het belang verkopen van 30 procent in de bank Van Lanschot. De verzekeraar bezit iets meer dan 30 procent van de aandelen van die bank. Die zijn op dit moment 240 miljoen euro waard. De aandelen worden verkocht via een minibeursgang. Die is nodig omdat Delta Lloyd er niet in is geslaagd het belang in één keer te verkopen aan een grote belegger, schreef NRC-redacteur Chris Hensen eerder.